Koningspaar verwelkomt president Singapore

beeld ANP
7

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben woensdagmorgen op de vrieskoude Dam in Amsterdam president Halimah Yacob van Singapore en haar echtgenoot Mohamed Abdullah Alhabshee verwelkomd aan het begin van hun driedaagse staatsbezoek aan Nederland. Koning en president inspecteerden vervolgens samen de erewacht.

Het is de eerste keer dat een president uit het in 1965 onafhankelijk geworden Singapore op staatsbezoek komt. Willem-Alexander en Máxima waren vijf jaar geleden samen met koningin Beatrix voor een staatsbezoek in de economisch zo succesvolle stadstaat. Enkele dagen na terugkeer uit Singapore kondigde Beatrix haar aftreden aan.

Halimah Yacob (64) was destijds twee weken voor de Nederlandse visite als eerste vrouw voorzitter geworden van het parlement. In september 2017 werd ze gekozen tot de eerste vrouwelijke president.

De eerste dag van het staatsbezoek speelt zich woensdag geheel af in Amsterdam, waar de koning 's avonds in het Koninklijk Paleis ook een staatsbanket aanbiedt. Donderdag en vrijdag gaat de president onder meer ook naar Rotterdam, Delft, Den Haag en Eindhoven.