Yad Vashem eert Nederlandse redders

Yad Vashem, het instituut ter nagedachtenis van de holocaust. beeld AFP AFP

DEN HAAG (ANP). De Israëlische ambassadeur in Nederland heeft dinsdagavond in Den Haag 23 Nederlanders geëerd die tijdens de Tweede Wereldoorlog joodse burgers hebben verborgen en gered. Echtparen en individuele redders kregen postuum 12 onderscheidingen als ‘Rechtvaardigen onder de Volkeren’ toegekend van Yad Vashem, het instituut ter nagedachtenis van de holocaust.

De onderscheidingen werden veelal in ontvangst genomen door familieleden van de reeds overleden ontvangers, die in de oorlog joodse kinderen en soms hele joodse families in huis namen. Zo verborg de familie Roberscheuten uit Brabant de joodse Jaap Walvis en nam de alleenstaande moeder Johanna van Empel in Amsterdam het driekoppige gezin Van Kleef in huis.

Hendrik en Martha van Asselt lieten Joseph en Sophia Levie-Noach onderduiken, terwijl het daar geboren zoontje van het stel, Hans, door vroedvrouw Ien bij het echtpaar Schrijver werd ondergebracht.

Volgens een woordvoerster van de Israëlische ambassade hield burgemeester Jozias van Aartsen van Den haag een ‘mooie speech’ waarin hij stilstond bij de 10.000 Joden uit Den Haag die in de oorlog naar de concentratiekampen zijn gebracht.

Yad Vashem heeft sinds 1953 wereldwijd meer dan 24.500 mannen en vrouwen als redders van Joden tijdens de oorlog geëerd, onder wie meer dan 5350 Nederlanders.