„Verplicht vaccinatie in opvang bij verder dalende vaccinatiegraad”

beeld ANP

Zodra de vaccinatiegraad in Nederland onder de 90 procent dreigt te zakken, moet de overheid ouders die gebruik willen maken van de kinderopvang verplichten hun kind(eren) te vaccineren.

Daarvoor pleitte rechtsfilosoof Roland Pierik maandag in de Volkskrant. Hij spreekt van een „proportionele” ingreep. „Als ouders het echt niet willen, kunnen ze nog wel kiezen om het niet te doen. Ten koste van iets anders, namelijk geen gebruik meer kunnen maken van de diensten van de kinderopvang”, aldus Pierik.

D66 heeft momenteel een wet in voorbereiding die kinderdagverblijven het recht moet bieden om niet-gevaccineerde kinderen te weren. Zo’n wet zal echter niet bijdragen aan een hogere vaccinatiegraad, verwacht Pierik. Die ligt momenteel voor de meestvoorkomende infectieziekten in Nederland met een krappe 93 procent onder de gewenste grens van 95 procent.

Maandag werd bekend dat de diagnose mazelen is gesteld bij een docent van het Oranje Nassau College Parkdreef (ONC) in Zoetermeer. Eerder raakten op een kinderdagverblijf in Den Haag vier kinderen besmet.

71903847Docent Zoetermeerse school besmet met mazelen