Veenendaal: Nieuwe rechtszaak in Freule-affaire

beeld ANP

De gemeente Veenendaal is een nieuwe rechtszaak begonnen tegen oud-adviseur Henk Keers van de stichting Freule Lauta van Aysma. Ze stelt hem aansprakelijk voor de schade die in 2002 ontstond doordat 9,4 miljoen dollar verdween na een mislukte belegging in de Verenigde Staten.

Dat meldt financieel journalist Sameer van Alfen, die eerder dit jaar een boek publiceerde over het beleggingsschandaal (‘De Freule: het verhaal van de verdwenen miljoenen’). De rechtbank in Den Haag bevestigt de nieuwe stap. De gemeente Veenendaal doet dat niet. Woordvoerder Frank Bartelds: “Over zaken die onder de rechter zijn en inhoudelijke dossiers doen wij geen enkele mededeling.”

De stichting Freule Lauta van Aysma is vanuit de plaatselijke hervormde gemeente opgericht voor het beheer van 73 ouderenappartementen aan de Kerkewijk in Veenendaal. In 2002 verloor ze 9,4 miljoen dollar na een transactie die het bestuur van de stichting aanging met de Amerikaanse partij Planetary Investment. Keers, inwoner van Den Haag, was daar als adviseur nauw bij betrokken. De gemeente Veenendaal, die borg stond voor de lening, draaide gedeeltelijk voor de schade op, en daarmee indirect de belastingbetaler. Wethouder A. de Graaf (ChristenUnie, financiën) legde zijn functie neer toen de affaire bekend werd.

Twee jaar geleden voegde Veenendaal zich met succes als schuldeiser in het faillissement van Keers, dat in 2004 werd uitgesproken. Dat faillissement is per september 2015 opgeheven, zo heeft de rechtbank in Den Haag Van Alfen laten weten. De journalist volgt de Freule-affaire en de afwikkeling daarvan al jaren op de voet.

De gemeente en Keers hadden tot gisteren de tijd om schriftelijk te reageren op elkaars stukken. Een woordvoerder van de rechtbank neemt aan dat een eerste zitting nog maanden op zich kan laten wachten. De zaak is een zogeheten bodemprocedure, waarin alle aspecten van de zaak worden bezien.

Volgens de zegsman stonden de gemeente en Keers afgelopen maand ook al tegenover elkaar tijdens een hoorzitting bij dezelfde rechtbank. Of er een verband is met de bodemprocedure wilde hij niet zeggen. “Het was een besloten zitting.”

Zie ook de blog van Sameer van Alfen.

2015-12-16-REG1-sameer-1-FC-V_webSchikking in Freule-affaire VeenendaalVeenendaal wil geld stichting Freule Lauta van Aysma verhalenAccountants Roza berispt in FreulezaakKanselboodschap wegens commotie in VeenendaalVerbijstering over debacle Veenendaal