Veel vrouwen slikken pil tegen overgangsklachten

Bijna 13 procent van de vrouwen tussen de 45 en de 60 jaar, een op de acht, gebruikt de anticonceptiepil in de hoop overgangsklachten te voorkomen.

Dit blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de KNMP, de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie. Volgens het onderzoek hebben gebruiksters van de pil net zo vaak last van de overgang als vrouwen die de pil niet slikken.

De KNMP vindt dat apothekers vrouwen meer voorlichting moeten geven over andere manieren om overgangsklachten te lijf te gaan. Het gebruik van de pil kan volgens de organisatie nadelen met zich meebrengen, terwijl het middel nauwelijks invloed heeft op de overgangsklachten.

Volgens het onderzoek heeft negen op de tien vrouwen in de leeftijd van 45 tot 60 jaar overgangsklachten. Het kan zijn dat ze opvliegers hebben, last hebben van hevige transpiratie en/of prikkelbaar zijn. Bijna de helft van de vrouwen gebruikt een speciaal middel tegen overgangsklachten, ongeveer een kwart houdt het op een kruidenmiddel en een op de acht vrouwen slikt de pil.