Vakantie zonder mobieltje voor prinsessen

beeld RD, Henk Visscher
20

Geen iPads en geen telefoons voor Amalia, Alexia en Ariane tijdens de schermloze weken in hun vakantie. Het koningspaar wil niet dat hun kinderen voortdurend op een schermpje zitten te staren.

„Strenge ouders, hoor”, reageert een verslaggever als koning Willem-Alexander en koning Máxima na afloop van de fotosessie vertellen hoe zij ervoor zorgen dat hun kinderen niet de hele vakantie aan hun telefoon zitten.

Natuurlijk vinden ze het moeilijk om dat vol te houden, vooral de eerste dagen. „Ook voor ons”, erkent Máxima. Maar het gezin profiteert ervan: ze zitten langer aan tafel en doen samen spelletjes.

Op sociale media komen de prinsessen overigens niet altijd positieve berichten over zichzelf tegen. „We helpen hen te begrijpen dat dit niet persoonlijk bedoeld is, omdat deze mensen hen niet kennen”, vertelt de koning. „En we leren hun dat ze beter kunnen luisteren naar mensen die hen wel kennen en wel steunen.”

fotosessie

De Oranjefamilie poseerde deze keer aan de voorkant van de Wassenaarse woning, in plaats van in de achtertuin. Voor het laatst vond vrijdagmiddag de fotosessie bij Villa Eikenhorst plaats. Na vijftien „prachtige jaren” vindt de koning het „emotioneel” om weg te gaan uit Wassenaar. „De kinderen zijn er geboren en opgegroeid”, blikt zijn vrouw terug.

De meiden gaan allemaal over naar het volgende schooljaar. Amalia, die naar de vierde klas gaat, heeft gekozen voor het profiel economie en maatschappij, met wiskunde B en natuurkunde als keuzevak. „Een mix”, zegt Máxima. De koning heeft zelf ook eindexamen gedaan in natuurkunde: „Daar heb je zo veel profijt van.”

Voorlopig even geen school. De prinsessen en hun ouders zien erg uit naar de zomervakantie. Heerlijk om de dag dan eens niet van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat vol te plannen, vindt de koning. Het gezin onderneemt vooral veel samen. Máxima: „Zwemmen of een boek lezen, want daar komen we anders niet aan toe.”