Utrecht verbiedt demonstratie tegen coronamaatregelen

Een demonstratie van de organisatie Nederland in opstand mag zaterdag niet doorgaan op het Jaarbeursplein in Utrecht. De politie heeft concrete informatie dat „grote groepen relschoppers van diverse pluimage de demonstratie willen aangrijpen om tot een gewelddadig treffen (met de politie) te komen”. „Hierdoor komt de veiligheid van demonstranten en omstanders in het geding. Deze situatie is in de driehoek besproken en onacceptabel”, concludeert burgemeester Peter den Oudsten.

De groep wil protesteren tegen de 1,5 metermaatregel, die zij „waanzin” noemt. Ze heeft bij de gemeente aangegeven, ondanks het verbod, alsnog te komen demonstreren. „De organisator gelooft niet dat er daadwerkelijk informatie is dat grote groepen relschoppers en hooligans uit zijn op het plegen van wanordelijkheden en geweld tijdens zijn demonstratie”, laat de burgemeester weten.

„Het is zeer betreurenswaardig dat het grondrecht tot demonstratie moet worden ingeperkt omdat een grote groep personen erop uit is om de demonstratie aan te grijpen om wanordelijkheden en geweld te plegen. Deze personen maken het voor anderen onmogelijk om hun grondwettelijke recht uit te oefenen”, aldus Den Oudsten, die deze week Jan van Zanen (tijdelijk) heeft opgevolgd.

Volgens hem is er alles aan gedaan om het protest door te laten gaan. „Het aanbod om samen met de organisator op zoek te gaan naar een nieuw moment waarop de demonstratie veilig en ordelijk kan plaatsvinden, staat nog steeds.” De organisatie heeft ook al eerder een aanvraag ingediend om te demonstreren. Ook dit protest op 22 juni is toen verboden.