Toezichthouder: Kernramp Doel niet uitgesloten

Als in het Belgische Doel een kernramp plaatsheeft, loopt heel Zeeland gevaar. De kerncentrale Doel aan de Schelde is eigendom van het energiebedrijf Engie Electrabel.  beeld ANP, Bram van de Biezen

Het Belgische energiebedrijf Engie Electrabel heeft veiligheidsmaatregelen aangekondigd bij kerncentrale Doel na waarschuwingen van de Belgische nucleaire toezichthouder FANC.

Uit eerdere onderzoeken bleek dat bij een brand in de centrale een nucleaire ramp niet is uitgesloten. Het risico op een kernsmelting is alarmerend hoog, aldus Omroep Zeeland dinsdag naar aanleiding van berichtgeving op de Vlaamse zender VRT.

De VRT kreeg recent twee brieven in handen die topman Jan Bens van FANC in juli en september aan Electrabel heeft geschreven. Bens uit daarin zijn grote bezorgdheid over de „lakse houding” bij het energiebedrijf. Bens hekelt het onvermogen van Electrabel om „structureel, snel en efficiënt te reageren om de veiligheid significant te verhogen”, aldus de FANC-topman aan Electrabel. De situatie op de centrale getuigt volgens hem van een „schaamteloos nonchalante veiligheidscultuur.”

Electrabel bevestigt de twee brieven van FANC, aldus Omroep Zeeland. Het bedrijf neemt de signalen serieus en heeft de nodige acties aangekondigd.