Toegang Media Park simpel

Hoe kon een man op het Media Park in Hilversum, het hart van de audiovisuele media, Pim Fortuyn doodschieten? „Met een pas van de videotheek kom je ook binnen.”

Het was een goede uitzending, vinden de medewerkers van Radio 3FM en vindt ook Pim Fortuyn. Op de gang geeft hij zijn laatste interview, aan een stagiair van BNN. Even na zes uur loopt Fortuyn opgewekt het gebouw van de radiozender uit. Naast hem partijgenoot Hans Smolders, zijn chauffeur Herman en Fortuyns rechterhand Albert de Booij. Vlak voordat de lijsttrekker van de Lijst Pim Fortuyn zijn auto op de parkeerplaats van het Hilversumse Media Park bereikt, wordt hij nageroepen. Een medewerkster van de omroep BNN brengt hem zijn vergeten cadeautje, een fles wijn. Fortuyn pakt de fles aan.

Vlak na het korte gesprek schiet een man van dichtbij -de lezingen lopen uiteen van zes tot tien schoten- op Fortuyn. Hij wordt drie keer geraakt: in hoofd, hals en borst. Fortuyn zakt op zijn rug in elkaar, met de benen onder zich gevouwen. De schutter vlucht in de richting van het nabijgelegen RVU-gebouw, achtervolgd door enkele mensen. Achter het RVU-pand loopt het zogenaamde Dievenpaadje, een plek zonder hek dat toegang geeft tot het Media Park.

Ruim drie uur later verklaart mevrouw M. A. Berndsen-Jansen, korpschef van de politieregio Gooi- en Vechtstreek, op een chaotische persconferentie in de hal van het politiebureau, dat er een „mogelijke dader” door de politie is aangehouden. Het gaat om een blanke, Nederlandse man. Er is een recherchebijstandsteam van vijftien man gevormd.

Feit is dat de moordenaar ongehinderd zijn werk kon gaan. Hoe kwam hij ongezien op het Media Park? „De toegang tot het park is betrekkelijk eenvoudig”, zegt een man die op het terrein werkt. „In feite is het gewoon een industrieterrein.” Per dag moeten gemiddeld 4000 mensen in en uit. Na de aanslagen van 11 september in de Verenigde Staten werd de beveiliging aangescherpt. „De eerste weken moest je pasje laten zien. Later verwaterde dat. Met een pas van de videotheek kom je ook binnen.”

Komt bij dat het Media Park een wirwar van gebouwen is. Moet de dader bekend zijn geweest op het terrein? Die gedachte is M. Jonkhart, directievoorzitter van de NOB, niet vreemd. „Je moet weten dat mensen uit de achteruitgang van het gebouw van 3FM komen.”

Kritiek als zou de ambulance te laat op de plek des onheils zijn, klopt volgens korpschef Berndsen niet. Om 18.06 uur kwam de melding, zes minuten later meldde de eerste ziekenwagen zich aan de poort van het Mediapark. Het hek zit dicht en moet handmatig worden geopend. De ambulance rijdt om naar de achteringang, maar moet wachten op groen licht van de politie. Vanwege schietgevaar is het terrein niet vrijgegeven.

Uiteindelijk arriveert de ambulance om 18.15 uur bij Fortuyn. „Binnen de aanrijtijd die ervoor staat”, zegt Berndsen. Uren later gaat het lichaam van de lijsttrekker van de Lijst Pim Fortuyn in een rouwwagen voor nader onderzoek naar het Nederlands Forensisch Instituut in Rijswijk.