,,Syrische ex-vriend journaliste was leider Al-Nusra''

Boersma. beeld ANP

De Syrische ex-vriend van de FD-correspondent Ans Boersma was volgens justitie niet zomaar een strijder, maar een leider van terreurgroep Al-Nusra.

Boersma werd vorige week Turkije uitgezet. Ze wordt er in Nederland van verdacht hem te hebben geholpen aan papieren voor een verblijfstatus. Het OM ziet Abdelaziz H. als hooggeplaatst bij de uit Al-Qaeda ontsproten Al-Nusra-groep. Dit zeggen meerdere goed ingevoerde bronnen rond het onderzoek tegen De Telegraaf.

Justitie heeft stevig bewijs in handen tegen de strijder, die de bijnaam ’Balie-jihadi’ kreeg, nadat hij in dat Amsterdamse cultuurcentrum paniek onder Syrische vluchtelingen veroorzaakte. Zij herkenden de man als een ,,gevreesde IS-strijder''. Bij het OM liggen stapels documenten waaruit zijn toppositie zou blijken. De journaliste verklaarde donderdag opnieuw dat ze niets wist van zijn terreurverleden en dat ze de Nederlandse staat gaat aanklagen. Over ruim twee weken staat de Syriër voor het eerst voor de rechter, samen met zijn broer.

ANP-68923763Rechtszaak journaliste Ans Boersma tegen Staat