Steunpakket voor noodlijdende bedrijven kost tientallen miljarden

Het steunpakket voor bedrijven die door het coronavirus met economische problemen kampen, zal naar verwachting tientallen miljarden euro gaan kosten. Het komend kwartaal is het al zeker 10 tot 20 miljard euro, maakte minister Wopke Hoekstra (Financiën) dinsdag bekend. Het kan nog oplopen, omdat het afhankelijk is van het aantal bedrijven dat een beroep wil doen op de regelingen.

Het kabinet trekt de knip voor ondernemers die in de problemen komen door de uitbraak van de pandemie. Om te voorkomen dat veel mensen hun baan verliezen, kunnen bedrijven een tegemoetkoming van maximaal 90 procent van de loonsom vragen van werknemers. De overheid vult de uren die werknemers minder werken vanwege de problemen aan.

Ook staat de overheid garant voor overbruggingsleningen die bedrijven aanvragen. De garantieregeling voor het midden- en kleinbedrijf werd al verruimd wegens de coronacrisis. Ook voor grote bedrijven komt er meer geld beschikbaar. Het budget wordt verhoogd van 400 miljoen naar 1,5 miljard euro.

Hoekstra gaf al eerder aan dat het kabinet bereid is alles uit de kast te trekken om Nederland door de coronacrisis heen te loodsen. „De afgelopen jaren hebben we niet alleen veel geïnvesteerd in de samenleving, maar ook de overheidsfinanciën op orde weten te brengen”, aldus de bewindsman. „Dat hebben we gedaan om moeilijke tijden zoals die nu zijn aangebroken goed door te komen.”