Steden blij met vuurwerkverbod, niet met tempo

De burgemeesters van de vier grote steden, de G4, vinden het teleurstellend dat het kabinet het verbod op de verkoop van zwaar vuurwerk pas laat ingaan bij de jaarwisseling 2020/2021. Het tempo waarin het kabinet tot extra maatregelen komt, is veel te langzaam, vinden Femke Halsema (Amsterdam), Ahmed Aboutaleb (Rotterdam), Pauline Krikke (Den Haag) en Jan van Zanen (Utrecht).

Het kabinet legt de verkoop van het zwaarste consumentenvuurwerk (categorie F3), waaronder honderdduizendklappers en Chinese rollen, aan banden. „Goed dat het kabinet nu ook erkent dat extra maatregelen nodig zijn. Wij verwelkomen iedere stap die helpt om de jaarwisseling veiliger te laten verlopen”, zeggen de burgemeesters in een verklaring.

Maar het tempo waarin dit gebeurt doet volgens hen „geen recht aan het aantal ernstige incidenten en de onveilige situaties die zich iedere jaarwisseling voordoen. Als burgemeesters blijven we ons hard maken voor strengere, landelijke maatregelen. Alleen dan kan de jaarwisseling weer het feest worden dat het moet zijn in plaats van de meest onveilige avond van het jaar”, zeggen de vier.

Eerder deze week noemde de politie de kabinetsmaatregelen ook al onvoldoende. „Het breed gedragen appel van burgemeesters, politiepersoneel, hulpverleners en artsen om met meer maatregelen te komen om de jaarwisseling veilig en feestelijk te laten verlopen, wordt door het kabinet niet gehoord”, zei een politiewoordvoerder. Ook volgens de vuurwerkbranche zelf zullen de maatregelen maar een zeer beperkt effect hebben.