OM: conclusies over stalking Humeyra pijnlijk

In Rotterdam werd een stille tocht gehouden voor de doodgeschoten Humeyra. beeld ANP

Het Openbaar Ministerie noemt de conclusies van de Inspectie Justitie en Veiligheid over de aanpak van de stalking van het in Rotterdam doodgeschoten meisje Humeyra „pijnlijk en helder”.

„De aanpak van de stalking van Humeyra is ernstig tekortgeschoten. De 16-jarige Humeyra werd december vorig jaar doodgeschoten in Rotterdam. De verdachte is haar 31-jarige ex-vriend, Bekir E.

Bij de stalking van het vermoorde tienermeisje Humeyra E. zijn diverse instanties ernstig tekortgeschoten. Dat concludeert de Inspectie Justitie en Veiligheid, die onderzoek deed naar haar dood. Humeyra deed meerdere keren aangifte van stalking en bedreiging door haar ex. De politie, het Openbaar Ministerie en Reclassering Nederland hadden echter te weinig aandacht voor haar veiligheid, concludeert de Inspectie.

De samenwerking was gebrekkig en informatie werd amper gedeeld, waardoor de risico’s voor de veiligheid van de tiener niet duidelijk waren. „Bij de betrokken organisaties waren veel medewerkers bezig met haar zaak, maar niemand had het overzicht en de regie”, schrijft de Inspectie. „Bij de politie was er bijvoorbeeld voor Humeyra geen vast aanspreekpunt. Zij moest haar verhaal daardoor steeds opnieuw doen.”

De Tweede Kamer wil het naadje van de kous weten rond de moord op het tienermeisje Hümeyra. De ministers van Justitie en voor Rechtsbescherming, Ferd Grapperhaus en Sander Dekker, moeten naar het parlement komen nu duidelijk is geworden dat instanties hebben gefaald.

Een brede meerderheid stemde in met de oproep van PvdA-Kamerlid Attje Kuiken. Volgens haar had de moord voorkomen kunnen worden. „Die conclusie is hard en tegelijk ontzettend verdrietig. In deze zaak is er afgewacht en weggekeken. Niemand had de duidelijke regie. Voor de familie lijkt me dat moeilijk te verteren.”
Kuiken wil dat het niet opnieuw zo mis kan gaan. „Bij stalken en bedreiging moet de eerste prioriteit altijd zijn de vrouw te beschermen. De minister moet nu maatregelen nemen om het niet alleen op papier, maar ook in de praktijk te verbeteren. De veiligheid van de vrouw moet voorop staan.”

ANP-67765597Verdachte bekent doden Humeyra en heeft spijt