Maastricht: bal voor samenwerking ligt bij Meerssen

De gemeente Maastricht ziet niets meer in een mogelijke ambtelijke samenwerking met buurgemeente Meerssen. Dat bleek woensdagavond tijdens een vergadering van de vijftien fractievoorzitters in de gemeenteraad van Maastricht.

De vraag wat Maastricht dan wel voor het financieel noodlijdende Meerssen kan betekenen, is aan de gemeenteraad van Meerssen. Daarover waren praktisch alle fractievoorzitters in Maastricht het woensdagavond eens. „De bal ligt nu bij Meerssen”, vatte burgemeester Annemarie Penn het standpunt van de gemeenteraad van Maastricht samen. „We wachten dit rustig af.”

De gemeenteraad van Meerssen moet zich hierover op 24 september uitspreken. De raad droeg de wethouders in de nacht van maandag op dinsdag bij motie op een begroting te maken op basis van een ambtelijke samenwerking met buur Maastricht. De wethouders weigeren dat. Alleen een herindeling kan Meerssen financieel uit het moeras trekken, vinden zij. Nu laat ook de gemeente Maastricht weten niets in ambtelijke samenwerking te zien.

De wethouders van Meerssen beslissen donderdag of ze aftreden wegens het conflict met de raad. Donderdag is in Meerssen een extra raadsvergadering over een nieuwe termijn van huidig VVD-burgemeester Mirjam Clermonts. Verwacht wordt dat tijdens deze vergadering ook de afwijzende houding van Maastricht aan de orde komt.