Kuipers wilde imago No Surrender oppoetsen

De dinsdag opgepakte No Surrender-captain Henk Kuipers was ooit leider van motorclub Satudarah. Begin 2014 stapte de biker over naar No Surrender, samen met 25 andere leden. De 53-jarige Kuipers werd als opvolger van Klaas Otto het nieuwe gezicht van No Surrender. Er was hem veel aan gelegen om het slechte imago van zijn motorclub op te poetsen.

De flink getatoeëerde Kuipers woont in Klazienaveen in de gemeente Emmen, samen met zijn vriendin. Hij heeft vijf kinderen en is al opa. De voormalig vechtsporter deed mee aan wedstrijden en verdiende zijn brood onder meer als beveiliger en bodyguard van beroemde personen. Hij had ooit een eigen beveiligingsbedrijf.

Twee jaar geleden verscheen een boek over het leven van „Henkie uut Drenthe”. Daarin wordt hij geportretteerd als een man die de grenzen opzoekt met een ruig leven vol cocaïne, drank en feesten. Tegelijk omschrijft hij zichzelf als „heel vredelievend en iemand die nooit het gevecht zal beginnen”.

Kuipers maakte zich meermaals druk om de in zijn ogen onterechte negatieve beeldvorming van de motorclub. Zo gaf hij deze zomer een persconferentie om duidelijk te maken dat No Surrender niets te maken had met bedreigingen tegen locoburgemeester Bouke Arends van Emmen. Hij vond dat de gemeente en het Openbaar Ministerie (OM) op het verkeerde spoor zaten met hun beschuldigingen. Tegelijk krijgt Kuipers nogal wat persoonlijke aandacht van media. Powned volgt hem in een tv-programma en hij geeft regelmatig interviews.

Kuipers wordt verdacht van zware mishandeling, afpersing, bedreiging, diefstal met geweld en valsheid in geschrifte. Zijn voorganger Otto zit al anderhalf jaar vast op verdenking van soortgelijke misdrijven en brandstichting en witwassen. Zijn proces is gepland in maart 2018.

De achttienjarige zoon van Kuipers werd onlangs ook gearresteerd op verdenking van openlijke geweldpleging en vrijheidsberoving.