Kamper kogge blijft bewaard

De vorig jaar uit de IJssel gehaalde middeleeuwse kogge blijft voor het nageslacht bewaard. beeld ANP
2

De vorig jaar uit de IJssel gehaalde middeleeuwse kogge blijft voor het nageslacht bewaard. Dat zei burgemeester Koelewijn van Kampen woensdag.

Na de lichting van de IJsselkogge is in een depot in Lelystad onderzocht of het wrak kon worden geconserveerd. Al snel werd duidelijk dat de staat van het schip beter was dan gedacht, maar of het te bewaren was, bleef onduidelijk.

„Er is geen twijfel meer mogelijk: het schip wordt geconserveerd”, liet een tevreden burgemeester Koelewijn weten. „Er zijn al miljoenen in geïnvesteerd. Het is daarom onaanvaardbaar om het wrak van het schip weer in het water te stoppen.”

Koelewijn vroeg herhaaldelijk om duidelijkheid bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Hij wil verder met plannen voor een expositieruimte voor „het meest complete schip uit de middeleeuwen dat ooit is gevonden.” Het gereedmaken van het wrak om het tentoon te kunnen stellen, duurt mogelijk nog zo’n vijf jaar. „Teleurstellend lang”, vindt Koelewijn.

De resten van de kogge werden vorig jaar onder toezicht van Rijkswaterstaat gelicht. Rijkswaterstaat zelf wilde gisteren niet ingaan op de staat van het wrak. Een woordvoerder van de dienst zei er waarschijnlijk half oktober meer over te kunnen zeggen. Dan zal vooral duidelijk worden wie de conservering gaat betalen en hoe dat gaat gebeuren.