JSF naar open dag Vliegbasis Volkel

De JSF komt naar de Luchtmachtdagen op Vliegbasis Volkel. beeld Defensie

De JSF komt naar de Luchtmachtdagen op Vliegbasis Volkel. Twee Nederlandse gevechtstoestellen zijn onderweg naar Nederland.

De twee F-35’s (de F002 en de F008) zijn donderdagmiddag opgestegen vanaf de Amerikaanse oostkust. Met behulp van een KDC-10-tankervliegtuig steken de twee jachtvliegtuigen de Atlantische Oceaan over om in de loop van de avond in Nederland te arriveren. De verwachte aankomsttijd op Vliegbasis Volkel is tussen 19.00 en 21.00 uur.

De geavanceerde gevechtstoestellen zijn vrijdag en zaterdag te bewonderen op de Luchtmachtdagen op Vliegbasis Volkel. De luchtmacht wilde vorige week de komst van de jachtvliegtuigen naar Nederland tegenover deze krant niet bevestigen.

Luchtaanvallen

Deel van de oefening met de twee F-35’s is een zogenaamde long range strike-missie, een aanval op lange afstand. De toestellen vallen daarbij gronddoelen aan op het oefenterrein Vliehors op Vlieland. „Een mooie samenwerking met onze special forces ter plekke”, zegt luitenant-generaal Dennis Luyt op Twitter. Snelheid, precisie en samenwerking zijn daarbij sleutelwoorden.

De eerste F-35’s komen officieel 31 oktober aan op Vliegbasis Leeuwarden. De JSF’s vervangen op den duur F-16’s op de vliegbases Leeuwarden en Volkel. Drie jaar geleden maakten de high-techtoestellen zogenaamde belevingsvluchten boven Nederland om het publiek het geluid van het toestel, dat jarenlang politiek zwaar omstreden was, te laten ervaren.

Uitval

De hele operatie van de overkomst van de F-35’s was deze week bijna in het water gevallen door een pechgeval met de Nederlandse KDC-10-tanker. Een dag uitstel bleek echter genoeg om het probleem te verhelpen. Het meevliegende tankertoestel voorziet de F-35’s iedere 2000 kilometer van kerosine.

De KDC-10 kampt vaker met problemen. De opvolger van het vliegende tankstation, de A330 Multi Role Tanker-Transport (MRTT) van Airbus, wordt volgend jaar in gebruik genomen. Nederland koopt samen met een aantal andere landen zes toestellen. Die worden gestationeerd op de luchtmachtbasis in Eindhoven.

De luchtmacht kampt vaker met uitvallende vliegtuigen. Minister van Defensie Ank Bijleveld strandde eerder deze week met een Gulfstream-vliegtuig van Defensie op de Azoren. Een gepland bezoek aan Sint-Maarten, Saba, Sint-Eustatius en Curaçao kon daardoor niet doorgaan.