Jos B. veroordeeld tot 12 jaar cel in zaak Nicky Verstappen

B. van der Aa, voorzitter van de rechtbank. beeld ANP, Marcel van Hoorn
2

De rechtbank in Maastricht heeft Jos B. veroordeeld tot twaalf jaar cel in de zaak van Nicky Verstappen. Volgens de rechter heeft B. de 11-jarige jongen in 1998 seksueel misbruikt en ontvoerd, en is Nicky als gevolg daardoor overleden.

De rechtbank acht niet bewezen dat B. de jongen opzettelijk heeft gedood. Mogelijk is Nicky overleden doordat hij in bedwang is gehouden na het seksueel misbruik, opperde de rechter die B. op dat onderdeel vrijsprak. Wel komt er nog een celstraf van een half jaar bovenop voor het bezit van kinderporno. Dat is het enige dat de 58-jarige B. heeft toegeven. Dat hij iets te maken heeft met de dood van Nicky heeft hij altijd ontkend. Zijn advocaat kondigde direct aan in hoger beroep te gaan.

Het openbaar ministerie had vijftien jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist. De rechter vindt echter dat B. volledig toerekeningsvatbaar is, dus de feiten kunnen volledig aan hem worden toegeschreven. Van tbs kan dus geen sprake zijn. De advocaat van B. had voor vrijspraak gepleit.

De 11-jarige Nicky uit Heibloem verdween in 1998 tijdens een zomerkamp op de Brunssummerheide. Zijn lichaam werd een dag later in de buurt gevonden. Pas ruim twee jaar geleden werd verdachte Jos B. aangehouden, na een DNA-match. Op zijn ontkenning na, heeft B. altijd zijn kaken op elkaar gehouden, tot de inhoudelijke behandeling van de zaak in de rechtbank. Toen kwam hij met een verklaring. Hij erkende het lichaam van de jongen te hebben gevonden, maar Nicky leefde volgens hem toen al niet meer.

De moeder van Nicky Verstappen is blij dat er eindelijk een dader bekend is –en geen verdachte meer– die verantwoordelijk is voor de dood van haar zoon. „We zijn opgelucht dat na 22 jaar vaststaat dat B. het gedaan heeft”, zei Berthie Verstappen na afloop van het vonnis.

Peter R. de Vries, die de afgelopen decennia de ouders en zus van Nicky heeft bijgestaan, spreekt van een „afgewogen oordeel” van de rechtbank.

425341242Familie Verstappen: Blij dat er eindelijk een dader is

425341774Rechtbank: Jos B. volledig toerekeningsvatbaar

425341774Rechtbank: Nicky Verstappen overleden door misbruik en ontvoering