„Ik heb de watertank leeg laten lopen”

Caravanbezitters
TWELLO – Huib van Broekhoven uit Dirksland: „We gaan weer een sportieve week tegemoet. Na de Nijmeegse wandelvierdaagse nu een fietsvierdaagse in Diepenheim.” Foto RD RD

De verlichting van zijn caravan heeft Huib van Broekhoven uit Dirksland gecontroleerd, de bandenspanning niet. Vorige week bleek dat er veel mis is met de rijen caravans die momenteel op de Nederlandse wegen te zien zijn. Van Broekhovens caravan is verder wel in orde, denkt hij. „Toen we hem kochten, is hij nog helemaal nagekeken.”

Waar komt u vandaan?

„Uit Dirksland, van Goeree-Overflakkee. Mijn vrouw en ik komen nu van ons eerste vakantieadres. Afgelopen week hebben we op een camping in Groesbeek gestaan. We hebben de Nijmeegse Vierdaagse gelopen.”

Waar gaat u naartoe?

„We zijn onderweg naar een boerencamping in Diepenheim, in Overijssel. Er volgt weer een sportieve week. We gaan de Midzomerfiets4daagse in Diepenheim rijden. Vier dagen lang 50 kilometer fietsen.”

Hoe ziet uw caravan eruit?

„Het is een Fendt Topos uit 2005. Een vrij luxe en grote caravan. Hij is meer dan 4,5 meter lang. We zijn van alle gemakken voorzien: een wc, een kleine keuken met zelfs een oventje. Er zit een vast bed in, dus geen uitklapbaar exemplaar. Verder een treinzit, dat is een dubbele bank met in het midden een tafeltje. Een pluspunt van deze caravan is de grote luifel. Daaronder kunnen we ’s avond heerlijk zitten en eten.”

Heeft u uw caravan nog gecontroleerd op veiligheidsaspecten?

„Tja, niet echt. Het is de eerste keer dat we met deze caravan weggaan. Toen we hem kochten, is hij helemaal gecontroleerd. Uiteraard heb ik nog wel gekeken of de verlichting in orde was. Verder heb ik vanochtend om het gewicht te verdelen en te minimaliseren de watertank leeg laten lopen. Die zit helemaal voor in de caravan.”

Wat is uw leukste ervaring met een caravanvakantie?

„Op vakantie gaan met de caravan is altijd leuk. Op een camping is de sfeer goed en is het vaak heerlijk rustig. De leukste ervaring voor ons was eigenlijk met een camper. Dat was tijdens mijn sponsorloop vorig jaar voor de Stichting Kinderen Kankervrij, KiKa. In achttien dagen heb ik de fietsroute ”De Ronde Van Nederland” gewandeld. Op zondag bleef ik over op een camping, maar de andere dagen moest ik dagelijks een afstand van 80 kilometer afleggen. Dat was wel heftig.

Het eten en drinken en de verzorging waren geregeld met een camper die continu volgde. De overnachtingen vonden plaats op campings die aangesloten waren bij Stichting Vrije Recreatie. Uiteindelijk is er 31.000 euro opgehaald.”

Wat is uw vervelendste ervaring met een caravanvakantie?

„Op een camping werd eens een caravan voor onze neus gezet. Hij stond haast in onze voortent. Het uitzicht was helemaal verdwenen. We hadden nog niet zo veel ervaring met kamperen, dus we hielden onze mond. Nu zouden we het niet meer accepteren.”

Aan caravans mankeert nogal wat, stelt de ANWB. De sleurhutten zijn meer dan eens te zwaar beladen. Ook de bandenspanning is vaak niet in orde. Vandaag het eerste deel in een serie over caravanbezitters.