Herdenking omgekomen surfers in Scheveningen

Ongeveer vijftig mensen zijn maandagmiddag bijeengekomen op de boulevard van Scheveningen om de vijf surfers te gedenken die vorige week zijn omgekomen. Er werd een minuut lang geapplaudisseerd en bij de waterlijn was een korte ceremonie, waar twee kisten stonden. Surfers lagen er in het water.

Vanaf een reddingsboot voor de kust werd een rode fakkel aangestoken, als eerbetoon. Vervolgens sprongen de deelnemers zeven keer over de golven heen, de nabestaanden voorop. Dat is een Braziliaanse traditie. Bij elke golf deden ze een wens. „Hopelijk wenst iedereen dat we Mathijs snel terugvinden”, zei een van de organisatoren. De 23-jarige Mathijs uit Delft wordt nog vermist.

Bij de surfclub, waarbij enkele kitesurfers nauw betrokken waren, wordt muziek gedraaid. In de omgeving hangt hier en daar een vlag halfstok. De afgelopen dagen waren bij de club al heel veel bloemen gelegd.

De vijf surfers kwamen vorige week maandag om toen ze in de problemen kwamen in de Noordzee. Een 30-jarige en 38-jarige man uit Den Haag bezweken maandagavond aan hun verwondingen toen ze op de kant waren gehaald. De lichamen van een 24-jarige man uit Den Haag en een 22-jarige man uit Delft zijn dinsdag geborgen. De zoektocht naar het lichaam van het vijfde slachtoffer is gestaakt.