Felle aanklacht OM tegen ouders Thijs H.

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag felle kritiek geuit op de houding en het gedrag van de ouders van drievoudig moordverdachte Thijs H. Het kan niet anders, aldus het OM, dan dat de ouders sporen hebben gewist.

H. verbleef ten tijde van de twee moorden op de Brunssummerheide, op 7 mei, in het huis van zijn ouders in Brunssum. Hij verliet het pand om circa 10.15 uur en keerde om 13.30 uur terug, met bloedspatten op zijn kleding en geestelijk verward. Het OM wijst erop dat toen al bekend was dat er twee ernstige misdrijven op de heide hadden plaatsgevonden. Ook was de moord in Den Haag, drie dagen eerder, ruimschoots landelijk in het nieuws geweest.

Het moet de ouders, meent het OM, „op zijn minst door het hoofd zijn geschoten dat hun zoon er iets mee te maken had”. Zij hebben niets gemeld. „Integendeel”, aldus het OM, „ze wassen zijn kleding, zijn rugzak en het mes”. Het mes overhandigden zij pas dagen later aan de politie, na het overleggen met zowel H.’s advocaat als een door hen benaderde psychiater.

Het OM wees er ook op dat H.’s ouders naar Den Haag zijn gereden, op het moment dat H. in ggz-instelling Mondriaan was opgenomen, en daar zijn studio hebben opgeruimd. „Een vreemde actie”, aldus het OM. De ouders namen een vuilniszak mee naar Limburg. In de studio had nog geen onderzoek door forensisch specialisten plaatsgevonden. Volgens het OM hebben de ouders met het opruimen „het sporenbeeld verstoord”.

De ouders hebben onderling wisselend verklaard, zegt justitie. Er is tegen de regels overleg geweest tussen hen en de advocaat. H. zat toen nog in beperkingen; zijn advocaat mocht in die fase met niemand iets bespreken. De raadsman heeft volgens het OM ook contact gezocht met een getuige, nog voordat de rechtbank deze getuige had toegewezen.

De ouders hebben zich opvallend stevig bemoeid met de strafzaak, stelt het OM vast. Dat zijn hun zoon wilden „redden”, is volgens het OM „tot op zekere hoogte te begrijpen”. Zij kunnen niet worden vervolgd voor het wegmaken van sporen of het plegen van meineed, want dat mag wettelijk gezien. Maar voor het verifiëren van het verhaal van H. zijn zij niet betrouwbaar, aldus het OM. „En daar gaat het allemaal om.”

H. heeft bekend dat hij op 4 mei vorig jaar in de Scheveningse Bosjes in Den Haag een 56-jarige vrouw heeft gedood. Drie dagen later sloeg hij toe op de Brunssumerheide, waar hij eerst een 63-jarige vrouw doodstak en korte tijd later een 68-jarige man.