„Caravancontrole is voor mij een routineklusje”

Caravanbezitters
ERMELO – Jan Krabbendam: „Ik ga niet weg zonder de bandenspanning te controleren.” Foto RD RD

Jan Krabbendam (67) controleert zijn caravan altijd uitgebreid voordat hij op weg gaat. „Een routineklusje.” De Lekkerkerker, samen met zijn vrouw Annie op reis naar Ermelo, werkte ruim veertig jaar voor een garagebedrijf.

Waar komt u vandaan?

„Mijn vrouw en ik zijn vanmorgen om kwart over tien uit onze woonplaats Lekkerkerk vertrokken.”

Waar gaat u naartoe?

„We zijn onderweg naar camping De Berkenbomen in Ermelo. Afgelopen zaterdag hebben wij onze gehandicapte zoon naar een vakantiekamp van de Hervormde Vrouwenbond in Steenwijk gebracht. Zaterdag kunnen wij hem weer ophalen. Omdat het vanuit Lekkerkerk een heel eind rijden is, verblijven we deze week op een camping in Ermelo. Dat scheelt in de kilometers. Het was geluk dat we daar terecht konden. We hebben die camping afgelopen zaterdag pas besproken.”

Hoe ziet uw caravan eruit?

„Het is een driepersoonscaravan uit 1991 van het merk Sterckeman met een ronde zitbank, een keuken en een toilet. Drie jaar geleden hebben we hem gekocht. Op dit moment zit er ongeveer 200 kilo bagage in, waaronder kleding, etenswaren, opklapstoelen, een tafel, eetgerei, een voortent en twee fietsen.”

Hoe vaak gaat u op reis met de caravan?

„Een paar keer per jaar, want pas dan is het voordeliger dan het huren van een huisje. We blijven altijd in Nederland. Mijn vrouw kan niet autorijden en we spreken allebei geen vreemde taal. Zo’n dertig jaar geleden gingen we met de vouwwagen naar Luxemburg, maar dat zien we nu niet meer zitten.”

Heeft u uw caravan nog gecontroleerd op veiligheidsaspecten?

„Ik ga niet weg zonder de bandenspanning te controleren. Een goede spanning zorg voor meer stabiliteit, minder slijtage en minder brandstofverbruik. Het rijdt gewoon geriefelijker. Ik heb jaren in een garage gewerkt, dus zo’n controle is voor mij een routineklusje. Van het voorjaar heb ik nog nieuwe banden op de caravan laten zetten. Ook heb ik de verlichting en remmen nagelopen.”

Wat is er zo leuk aan een caravanvakantie?

„Als je reist met een caravan ben je vrij om te gaan en te staan waar je wilt. Je staat vaak op mooie plekken in de natuur. Op een camping heb je meer contacten met anderen en kamperen is goedkoper.”

Annie Krabbendam: „Ik ben niet zo’n kampeerder. De ruimte in een caravan is beperkt; met koken kan ik amper mijn spullen kwijt. Ook vind ik het vaak een heel gedoe om alles op te bouwen en weer af te breken. Wel vind ik het buiten zitten en fietsen heerlijk. Dat doen we thuis niet zo vaak.”

Wat is uw vervelendste ervaring met een caravanvakantie?

„Een poosje geleden claxonneerden tijdens een regenbui verschillende automobilisten naar ons. Toen we stopten, zagen we dat het dakluik openstond. Ik had het niet goed vastgemaakt. Gelukkig hadden we geen waterschade. Afgezien daarvan hebben we nooit iets naars meegemaakt.”

Aan caravans mankeert nogal wat, stelt de ANWB. De sleurhutten zijn meer dan eens te zwaar beladen. Ook de bandenspanning is vaak niet in orde. Woensdag het tweede deel in een serie over caravanbezitters.