Boerencollectief genomineerd voor titel Dierenverschrikker

Farmers Defence Force, De Hollandsche Manege, de Hollandsche Sint Bernard Club, de politici bij de boerenprotesten op het Malieveld, VanDrie Group-kalfsvleesverwerkers en varkensslachterij Vion. Dat zijn de kanshebbers op de titel Dierenverschrikker van het jaar van dierenrechtenorganisatie Dier&Recht. Het publiek mag de winnaar bepalen.

Farmers Defence Force is genomineerd omdat dit collectief "in woord en daad zeer ver" ging, aldus Dier&Recht. "Ze reden een provinciehuis binnen met een tractor. Wetenschappers werden geïntimideerd. Een politiebureau werd bezet. Ze vergeleken hun positie zelfs met de Holocaust."

Bij De Hollandsche Manege in Amsterdam constateerde Dier&Recht "een groot aantal misstanden door falend management en slechte huisvesting". De fokkersvereniging Hollandsche Sint Bernard Club "speelt moedwillig met de levens en het welzijn van de honden".

Genomineerde politici (als Henk Bleker, Thierry Baudet en Geert Wilders) "schreeuwden de boze boeren naar de mond. In alle verhalen kwam niet één keer het lot van de miljoenen dieren in de vee-industrie ter sprake", klaagt Dier&Recht.

VanDrie Group wordt door de dierenliefhebbers verantwoordelijk gesteld voor uitdroging en uitputting tijdens transporten. En Vion is genomineerd dankzij het tv-programma Zondag Met Lubach, dat een video toonde van het slachtproces.

Vorig jaar won landbouwminister Carola Schouten. Er namen toen ruim 10.000 mensen deel aan de jaarlijkse actie, aldus Dier&Recht. Voor haar opvolger(s) kan de hele maand december worden gestemd.