Boeren zien niks in inkrimpen veestapel

Het plan van D66 om de veestapel in Nederland te halveren om juridische problemen te voorkomen door een te hoge stikstofuitstoot „lost niks op”. Dat stelt land- en tuinbouwbranchevereniging LTO Nederland in een reactie.

De rechter zette eerder dit jaar een streep door het Nederlandse beleid om in de toekomst goed te maken wat er te veel aan stikstof wordt uitgestoten. Veel bouw-, infrastructuur- en landbouwprojecten liggen daardoor stil. D66 wil het aantal varkens en kippen in Nederland met de helft terugbrengen, omdat de veeteelt ook veel stikstof uitstoot. GroenLinks opperde dat eerder ook al.

LTO spreekt van een „bizar proefballonnetje”. Volgens de organisatie snijdt het plan geen hout en is het bovendien oneerlijk om een sector te belasten die al zoveel zou hebben gedaan voor de verduurzaming. „Zelfs als we de gehele veestapel naar het buitenland verplaatsen blijft de juridische werkelijkheid dat er nog steeds te veel stikstof is.”

De brancheorganisaties van varkenshouders (POV) en pluimveehouders (NOP en NVP) sluiten zich daarbij aan. D66-Kamerlid Tjeerd de Groot „liegt alles aan elkaar, voor eigen politiek gewin in de Randstad”, zo concluderen ze.