Bewoners locaties zand Vink bundelen krachten

Bewoners van locaties waar mogelijk vervuild zand van firma Vink uit Barneveld is toegepast, hebben de krachten gebundeld in de vrijdag opgerichte stichting Bewonersbelangen Onderzoek Bouwgrond. Ruim honderd leden hebben zich al aangemeld.

De bewoners voelen zich niet serieus genomen. „We zijn genoodzaakt een eigen weg in te slaan. Een aantal getroffen gemeenten communiceert sinds begin november: „Geen gezondheidsrisico en geen vervuiling.” Onderzoeken van gerenommeerde bureaus hebben echter de aanwezigheid van stoffen als kwik, lood en xylenen boven de toegestane normen geconstateerd”, aldus het bestuur.

Enkele gemeenten hebben getroffen bewoners een schone-grondverklaring verstrekt, maar die houdt volgens de stichting bij verkoop van de woning juridisch geen stand.

Als doelstellingen heeft de stichting waarheidsvinding, vaststelling van gezondheidsrisico’s, mogelijke bodemsanering en schadeloosstelling bij imagoschade. Advocaat Pieter Huitema, bekend van schadeclaims van huiseigenaren in het aardbevingsgebied in Groningen, staat de stichting bij. Hij wil onder andere vertegenwoordigers van de provincie Gelderland, de gemeente Barneveld en Vink als getuigen horen. De stichting richt zich op alle locaties waar het verdachte zand ligt. „Bekend zijn tot nu toe Achterveld, Almelo, Almere, Apeldoorn, Barneveld, Bilthoven, Bunnik, Ede, Hoevelaken, Laren, Leusden, Veenendaal en Voorthuizen.”

Het stichtingsbestuur volgt onder meer het onderzoek dat het bureau Royal HaskoningDHV in opdracht van de gemeente Barneveld uitvoert.