110 keer dag je smartphone checken

Sociale media
beeld AFP AFP
5

Ze zijn er: mensen die 900 keer per dag hun smartphone ontgrendelen. Dat is –een normale nachtrust ingecalculeerd– ongeveer één keer per minuut. Nóg vaker komt ook voor. Over verslaving gesproken.

Er kan veel met het hedendaagse mobieltje, en we doen het massaal: van kijken hoe laat het is tot e-mail checken, van Facebook raadplegen tot bieden op Marktplaats. Of gamen, de weersverwachting in de gaten houden, nieuws lezen en kletsen op WhatsApp.

Hoe bewust we de smartphone ook denken te gebruiken, toch gebeurt dat op onderdelen nog vrij gedachteloos. Want hoe vaak wordt er per dag nou precies naar het apparaat gegrepen? En waar gaat váák over in schadelijk voor het welbevinden?

Om de bewustwording –hoe vaak grijp ik eigenlijk naar m’n telefoon?– te stimuleren, zijn er verschillende interessante apps voorhanden. Checky (beschikbaar voor zowel de iPhone als Androidtoestellen, gratis) is er zo een: simpel vanwege z’n eenvoud, en om die reden zeer ontdekkend. Na installatie op de telefoon doet de app niet meer –maar ook niet minder– dan het aantal keren tellen dat de smartphone wordt ontgrendeld. En dat tikt aan.

Onderzoek (in 2013) door de makers van Locket (een Android-app die gebruikers betaalt om advertenties op hun startscherm te plaatsen) heeft geleerd dat zoiets gemiddeld 110 keer per gebruiker per dag het geval is. Nokia noemde ooit eens het getal van 150.

Dat klinkt als veel, en dat is het misschien ook wel. Hoewel: achttien keer per dag klokkijken is niet iets om zenuwachtig van te worden. En is 23 keer e-mail checken overdone? Voortdurend reageren op het gepiep van binnenkomende digitale berichten natuurlijk wel...

Checky telt dus het aantal keren dat de smartphone wordt ontgrendeld. Dat zegt nog niets over de gebruiksduur. Eén keer de telefoon aanzetten en vervolgens de hele dag onafgebroken online zijn, is verre van een ideale score. Checky toont overigens ook nog wáár de telefoon ter hand werd genomen. Eveneens een eye-opener.

De app BreakFree (gratis beschikbaar voor Androidgebruikers, een iOs-app is in de maak) gaat een stapje verder in het beantwoorden van de ”ben-ik-wel-goed-bezig”-vraag. De gebruiker krijgt bijvoorbeeld verslavingsstatistieken (hier wel met het aantal minuten dat de gebruiker op internet bezig is) voorgeschoteld, de app waarschuwt bij te langdurig gebruik van bijvoorbeeld Twitter en schakelt de smartphone desgewenst volledig uit.

In dat laatste geval valt er weinig meer te checken. Wie dan toch nog naar z’n smartphone grijpt, moet hulp gaan zoeken.