Praten over duurzaamheid en het klimaat is in. Begrijpelijk dat je het daar aan tafel weleens over hebt. Dat is goed, maar ook weleens ingewikkeld. Wat is er nu écht aan de hand met het klimaat? Welke maatregelen zijn nu écht nuttig? En wat voor invloed heeft het nu écht als jij je levensstijl verandert?

Volgens mij moet je niet te groot denken. Net als over abortus. Stel je voor dat jij een indringend gesprek hebt met iemand die daardoor besluit haar kindje toch niet te laten aborteren. Helpt dat? Nou, op die 30.000 (!) baby’tjes die elk jaar in Nederland gedood worden, maakt één niet veel uit. Maar voor dat ene leven is het een groot verschil.

Een mensenleven is van een andere, grotere waarde dan het leven van een dier en zeker van een plant. Maar ze zijn allemaal door de Schepper gemaakt. Daarom moeten wij er zuinig op zijn. Dan kun je een beetje verschil maken. In het leven van één mens (in een arm land), van één dier of van een klein stukje grond. ”Jij in jouw klein hoekje, en ik in ’t mijn”.

Kijk dan ook verder. Niet naar het resultaat maar naar je roeping. God vraagt niet wat je bereikt, maar wat jou beweegt. Hij roept je ter verantwoording. Dan gaat het ook over jouw omgang met Zijn gaven. Zijn Woord, Zijn Zoon – daar begint het. En dan ook je naaste, de dieren, de aarde. Heb je Gods gaven aan de kant geschoven? Heb je ze alleen gebruikt voor jezelf? Of heb je ze met verwondering ontvangen, en is in jou het verlangen gekomen om in alles Hem te eren?

Denk aan de gelijkenis van de talenten (Mattheüs 25). Soms wordt daarover gepraat alsof ”woekeren met je talenten” betekent dat we uit onszelf halen wat erin zit. Maar in die gelijkenis gaat het om gehoorzame, liefdevolle omgang met Gods gaven. Dus ook met Zijn schepping. Dan staat er iets wonderlijks: „Over weinig zijt gij getrouw geweest, over veel zal Ik u zetten.” God zorgt voor de wereld, God zorgt voor Zijn kinderen. Ken je die zorg persoonlijk? En waar zorg jij nu voor?


 

Zit jij ook met een serieuze vraag? Laat het ons weten via info@puntuit.nl of stuur een appje naar 06-20601065.