DOMINEE IN DE POLITIEK

Ds. Harrewijn wil hoop doen gloren
„Een serie over dominees in de politiek in de twintigste eeuw? Daar hoor ik dan nog net bij.” Ds. A. Harrewijn, kamerlid van GroenLinks, reageert zoals hij is: vrolijk en levenslustig. Hij voelt zich anders dan zijn collega's die de rechterflank van de Nederlandse Hervormde Kerk bedienen.
Op zoek naar „de wegen van déze eeuw”
Een dominee in de politiek. Aan die combinatie is de SGP onderhand wel gewend geraakt. Ds. H. G. Abma, die leefde tussen 1917 en 1992, genoot binnen zijn partij echter niet de volle steun.
De man met de geuzenkop
„Een ijverig Kamerlid was hij niet. Constructieven arbeid leverde hij nooit.” Zo luidt het kritische oordeel van mr. De Wilde en dhr. Smeenk in het boek ”Het volk ten baat, de geschiedenis van de AR-partij”, over prof. dr. H. Visscher.
Gevierd spreker, matig presterend minister
Een rijzige gestalte, een lange witte baard, een hoed. Daarmee was ds. J. R. Slotemaker de Bruïne, zelfs in vooroorlogs Nederland, een opvallende verschijning. „Iedereen kende hem.”
Ds. Lingbeek, getuigende geus
Nederland, het Israël van het Westen, uit het diensthuis van Spanje's inquisitie en Rome's tyrannie uitgeleid. De woorden komen voor in het beginselprogramma van de Hervormde (Gereformeerde) Staatspartij, van 1925-1937 in de Kamer vertegenwoordigd door ds. C. A. Lingbeek.
Domela Nieuwenhuis: „Onze verlosser”
Ondanks zijn verschijnen in deze serie, was Ferdinand Domela Nieuwenhuis (1846-1919) geen dominee in de politiek. Pas nadat hij de kerk had afgezworen, kwam hij in de Tweede Kamer. Maar de religieuze inspiratie bleef zijn leven lang onverminderd.
„Alsof sociale kwestie slechts maagkwestie is”
Het gebeurde in augustus 1891 in Vlissingen, op een volgens sommigen „onvergetelijke” zondagavond. Kort na een debat met Domela Nieuwenhuis preekte ds. A. S. Talma over Jesaja 13 vers 12. Twee socialisten werden ingewonnen voor de christelijke arbeidersbeweging.