Buitenland 10 augustus 2000

Al in 1998 voor
risico's Concorde
gewaarschuwd

LONDEN – Onderzoek dat twee jaar geleden bij Concordes is uitgevoerd, heeft verscheidene ernstige risico's aan het licht gebracht. Dat blijkt uit een artikel in het blad New Scientist.

Een aantal van de gebreken dat werd vastgesteld had tot „catastrofale problemen” kunnen leiden, zoals het uitvallen van motoren of het ontstaan van brand. De enige twee luchtvaartmaatschappijen die met Concordes vliegen, British Airways en Air France, hebben nadat het onderzoek was afgerond een pakket maatregelen aangekondigd. De maatregelen zijn nu voor de helft uitgevoerd.

Uit het onderzoek kwamen in totaal 152 meer of minder ernstige gebreken naar voren. Maar ondanks de mankementen voldeden de toestellen toch aan de veiligheidsbepalingen in Groot-Brittannië, Frankrijk en de Verenigde Staten.

De luchtvaartautoriteiten hebben gisteren het onderzoek naar de oorzaak van het neerstorten van de Concorde even buiten Parijs voortgezet. Een week geleden moest de speurtocht worden gestaakt omdat er sporen van asbest in de wrakstukken waren aangetroffen.

Onderzoekers zijn volgens de politie weer begonnen met het nazoeken van de brokstukken van het supersonische toestel dat op 25 juli kort na de start van het Parijse vliegveld Roissy-Charles de Gaulle neerstortte. Bij het ongeluk kwamen alle 109 inzittenden om het leven, evenals vier personen op de grond. Het systematisch doorzoeken van de rampplaats, zo'n 6 kilometer ten zuidwesten van de luchthaven, wordt vandaag weer hervat.

Zie ook:
Identificatie slachtoffers Concorde voltooid - 8 augustus 2000

Vreemd metaaldeel op Concorde-startbaan - 5 augustus 2000

Schild Concorde op startbaan gevonden - 4 augustus 2000

Nieuw licht op oorzaak Concorde-ramp - 3 augustus 2000

Concordes Air France voorlopig aan de grond - 2 augustus 2000

Oorzaak ramp met Concorde nog duister - 1 augustus 2000

Concorde-toestel maakt noodlanding - 31 juli 2000

Dodental vliegramp op 114 - 29 juli 2000

Slachtoffers vliegramp herdacht in kerk Parijs - 28 juli 2000

Verkeerstoren Parijs waarschuwde piloot - 27 juli 2000

Concorde stort neer bij Parijs: 113 doden - 26 juli 2000