Buitenland 2 augustus 2000

Oorzaak vliegramp nog te onduidelijk

Concordes Air France
voorlopig aan de grond

Van onze buitenlandredactie
PARIJS – De Franse luchtvaartautoriteiten hebben gisteren gezegd dat de Concordes van Air France voorlopig nog aan de grond blijven.

Volgens de Franse dienst voor de burgerluchtvaart heeft men nog steeds geen inzicht in de volgorde van de gebeurtenissen die tot de crash van vorige week dinsdag hebben geleid en hebben de deskundigen om die reden nog niet kunnen uitmaken of er extra veiligheidsmaatregelen moeten worden getroffen, en zo ja welke. De ramp van vorige week kostte aan 113 mensen het leven.

Morgen zal een nieuw panel van deskundigen bijeenkomen om te pogen te achterhalen hoe de crash heeft kunnen gebeuren, maakte minister van Vervoer Jean-Claude Gayssot gisteren bekend.

„Totdat we hebben vastgesteld wat de volgorde van de gebeurtenissen is geweest die tot de ramp hebben geleid, zullen de (Concorde-)vluchten van Air France niet worden hervat”, zei Gayssot na afloop van een kabinetsvergadering. De minister voegde daar nog aan toe dat van geen enkele kant, ook niet van Air France, druk was uitgeoefend om de Concordes weer te laten vliegen.

De Franse pilotenvakbond sprak van een wijze beslissing, omdat de oorzaak van de crash nog steeds niet duidelijk is. „Het is voor Concorde-piloten erg belangrijk dat ze hun vliegtuig kunnen vertrouwen”, aldus Patrick Auguin, vice-voorzitter van de pilotenbond.

Volgens Alain Monnier, het hoofd van een speciale onderzoekscommissie, kan het nog wel anderhalf jaar of langer duren voordat de oorzaak van de ramp duidelijk is. „We staan aan het begin van een moeilijk onderzoek”, aldus Monnier maandag.

De ramp voltrok zich kort nadat het vliegtuig was opgestegen. Het vloog in brand en stortte neer. Onderzoekers denken dat de brand bij de linkervleugel niet is begonnen in een motor, maar in de brandstoftank. Een brokstuk dat op de startbaan is gevonden lijkt een stuk van de brandstoftank te zijn. Eerder leek het erop dat de motor als eerste in brand was geraakt.

Opnieuw problemen
British Airways kreeg gisteren opnieuw te maken met een technisch probleem bij een van zijn zeven Concordes. Het toestel moest voor een reparatie aan de grond blijven en de passagiers werden op een andere Concorde gezet. Het incident was het vierde in drie dagen tijd. British Airways heeft de Concordes na de ramp slechts een dag aan de grond gehouden.

De maatschappij wilde niet verklaren welke problemen waren geconstateerd. Bij de bewuste Concorde was een motor vervangen en technici hadden de indruk dat nog enkele controles nodig waren. De passagiers werden met een andere Concorde naar New York gevlogen, waar zij met ruim twee uur vertraging aankwamen.

Zie ook:
Oorzaak ramp met Concorde nog duister - 1 augustus 2000

Concorde-toestel maakt noodlanding - 31 juli 2000

Dodental vliegramp op 114 - 29 juli 2000

Slachtoffers vliegramp herdacht in kerk Parijs - 28 juli 2000

Verkeerstoren Parijs waarschuwde piloot - 27 juli 2000

Concorde stort neer bij Parijs: 113 doden - 26 juli 2000