Zingen bij het orgeltje van Joh. de Heer in de Doelen

Peter Kits bespeelt in de Doelen het orgeltje van Johannes de Heer. beeld Hélène van Domburg
2

Tijdens een concert zaterdag 8 juni in de Rotterdamse Doelen was er halverwege het programma een verrassing: samenzang bij het orgeltje van Johannes de Heer zelf.

De Rotterdamse evangelist Johannes de Heer (1866-1961) organiseerde destijds tal van evangelisatiebijeenkomsten, waarbij hij de liederen uit zijn zangbundel op een verplaatsbaar orgeltje begeleidde.

Het instrument was zaterdag naar de Doelen gebracht, waar het werd bespeeld door zanger Peter Kits. Deze begeleidde de samenzang van twee strofen van het lied ”Vaste Rots van mijn behoud”.

Het Doelenconcert stond mede in het teken van het feit dat honderd jaar geleden het blad Het Zoeklicht werd opgericht. Ds. Th. Niemeijer (Enschede) stond in zijn openingswoord stil bij dit jubileum.

Tijdens het concert traden twee koren op: het Groot Nederlands Johannes de Heer Koor onder leiding van Wilbert Magré en het christelijk mannenkoor De Lofzang uit Heerde onder leiding van Jacob Schenk.

Medewerking verleenden Harm Hoeve (orgel), vader en zoon Pier en Maurits de Jong (hoorn en trombone), Erica Vogel (fluit) en Wilco Veldkamp (piano).