Vier Nederlandse deelnemers bij zesde Sweelinckconcours

Portret van Jan Pietersz. Sweelinck (1606) door Gerrit Pietersz. Sweelinck. beeld Gemeentemuseum Den Haag

Zeven kandidaten doen vrijdag 13 en zondag 15 oktober in Amsterdam en Haarlem mee aan de zesde editie van de International Organ Competition Jan Pieterszoon Sweelinck. Onder hen zijn vier Nederlanders: Willeke Smits, Gerwin Hoekstra, Laurens de Man en Peter van der Zwaag.

De zeven deelnemers –de andere drie komen uit Japan, Canada en Italië– zijn geselecteerd uit 33 kandidaten uit achttien landen die een opname instuurden.

De zeven finalisten moeten twee programma’s spelen. Op vrijdag in de Oude Kerk in Amsterdam (transeptorgel) en op zondag in de Grote of St.-Bavokerk in Haarlem (Müllerorgel). Hun spel wordt beoordeeld door een negenkoppige internationale jury, waarin ook de Nederlanders Matteo Imbruno, Piet Kee, Jos van der Kooy, Anton Pauw, Theo Visser en Sietze de Vries zitting hebben.

De vorige editie van het Sweelinckconcours vond in 2014 plaats. Winnaar was toen de Amerikaan Wesley Parker Ramsay. De Nederlanders Adriaan Hoek en Gerwin Hoekstra werden respectievelijk tweede en derde.

Meer informatie: www.organcompetitionsweelinck.nl