”The Planets” van Holst vijftig jaar na eerst maanlanding

De Kloosterkerk in Den Haag. beeld Sjaak Verboom

Precies een halve eeuw na de eerste maanlanding voeren Geerten van de Wetering en Bert den Hertog in de Haagse Kloosterkerk het stuk ”The Planets” van Gustav Holst uit.

Zaterdag 20 juli is het exact vijftig jaar geleden (20 juli 1969) dat de maanlander van de Apollo 11-missie op het maanoppervlak landde, waarna de astronauten Neil Armstrong en Edwin ‘Buzz’ Aldrin als eersten de maan betraden.

Om bij dat bijzondere moment stil te staan, voeren de Haagse organisten Geerten van de Wetering (organist Kloosterkerk) en Bert den Hertog (organist Elandstraatkerk) het stuk ”The Planets” van de Engelse componist Gustav Holst (1874-1934) uit. Holst componeerde de zevendelige orkestsuite (opus 32) tussen 1914 en 1916, waarbij hij ieder deel vernoemde naar een van de planeten in ons zonnestelsel die op het moment van componeren bekend waren.

Van de Wetering en Den Hertog spelen het „spectaculaire meesterwerk” (deels vierhandig) in een bewerking voor orgel van Peter Sykes. Volgens hen is dit werk zelden integraal op orgel te horen.

De verrichtingen van de organisten zullen via een videoverbinding in de kerk te volgen zijn.

Het concert op 20 juli begint om 16.00 uur. De toegang bedraagt 10 euro.

Meer informatie: www.kunstcentrum-kloosterkerk.nl