Stadspenning Den Haag voor musicus Jan van der Linden

Jan van der Linden (l.) en wethouder Joris Wijsmuller (r.). beeld Pieter Baak, Den Haag

De Haagse organist, klavecinist en dirigent Jan van der Linden (77) heeft zondag 18 juni tijdens een concert in de Abdijkerk in Den Haag-Loosduinen de stadspenning van de gemeente Den Haag gekregen.

De onderscheiding werd hem uitgereikt door wethouder Joris Wijsmuller van Cultuur. Reden voor het uitreiken van de stadspenning zijn de vele activiteiten van Van der Linden in de Hofstad op muziekgebied de afgelopen decennia.

Een belangrijke component van de muzikale activiteiten was de reeks Avondmuzieken, in 1992 door hem gestart met zijn Ensemble Festoen in de Haagse Bethlehemkerk, waar Van der Linden destijds organist was. Door reorganisatie en kerksluitingen is de serie meerdere keren verhuisd. Na de Bethlehemkerk volgde vanaf 1995 de Pauluskerk. Die werd in 2002 gesloten. De Avondmuziek ging verder in de Bergkerk. Daar paste het niet zo goed en Festoen wilde er in 2006 mee stoppen. Een groot liefhebber van muziek en van de Thomaskerk, Bram van den Akker, heeft de Avondmuziek toen daarheen gehaald.

Toen ook de Thomaskerk in 2013 werd gesloten, heeft de predikant van die kerk, ds. Tielkemeijer, zich ervoor ingezet dat de serie verder kon gaan in de Abdijkerk. In deze kerk is de serie gastvrij ontvangen door de Arie Molenkamp Stichting. Vanaf 1992 tot nu is de serie onafgebroken doorgegaan. Het werd echter een steeds grotere inspanning om de serie overeind te houden en daarom is in goed overleg besloten deze reeks na ruim 25 jaar te beëindigen. Zondag 18 juni was het laatste concert, dat druk werd bezocht.

Jan van der Linden was onder meer organist van de Bethelkerk (Händellaan), de Goede Vrijdagkerk, de Wilhelminakerk, de Bethlehemkerk en Pauluskerk in de Hofstad.