Plannen voor reconstructie barokorgel Petrikirche Riga

Het orgel in de Petrikirche in Riga op een oude ansichtkaart. beeld RD
2

In de Petrikirche in Riga hangt al 75 jaar geen orgel meer. Het plan is om het barokorgel dat in 1734 voor de kerk gebouwd werd te reconstrueren. Kosten: ruim 1,5 miljoen euro.

In de Dom van Riga, de hoofdstad van Letland, hangt een romantisch orgel van Walcker uit 1883. De oudste kerk van Riga, de lutherse Petrikirche, heeft echter al decennialang geen orgel. De kerk werd verwoest in 1941 en na de oorlog weer opgebouwd. Maar zonder orgel. Sterker nog: in heel Riga bevindt zich geen barokorgel meer.

Ooit beschikte de Petrikirche over een orgel (43 stemmen) van orgelbouwer Gottfried Kloosen. Het werd in 1724 voor de kerk gebouwd en bevond zich tot 1884 in de kerk. De laatste leerling van Johann Sebastian Bach, de Baltische organist Johann Gottfried Müthel, heeft het instrument vele jaren bespeeld.

Sinds ongeveer vijf jaar leeft het idee om het orgel van Kloosen te reconstueren. De plannen zijn in een vergevorderd stadium: de vergunning van de stad Riga is er, duidelijk is dat orgelbouwer Kristian Wegscheider uit Dresden het instrument moet gaan bouwen, alle onderzoek en praktische voorbereidingen zijn getroffen.

Alleen het geld is nog een probleem. De totale kosten bedragen 1.672.000 euro, waarvan ongeveer een miljoen nog moet binnenkomen. De Orgel-Stiftung Petrikirche Riga vraagt in de persoon van voorzitter Babette Baronin von Sass uit Berlijn nu allerlei instanties om een bijdrage.

Het liefst ziet de organisatie dat het orgel in het Reformatiejaar 2017 in gebruik genomen wordt.

Meer informatie: Lettische Presseschau

Meer informatie: Orgel-Stiftung Petrikirche Riga