Orgelfestival in Israël en Palestijnse gebieden

De St.-Petruskerk in Jaffa doet mee aan het internationale orgelfestival. beeld Alfred Muller

In Israël, de Palestijnse gebieden en een aantal andere landen aan de oostzijde van de Middellandse Zee is het vierde internationale kerkorgelfestival gaande.

Het door de franciscanen georganiseerde Terra Sancta-orgelfestival begon op 24 september met een concert van de Palestijnse organist Yacoub Gazzawi en het Magnificat Vocal Ensemble uit Jeruzalem in de plaats El Qubeibeh in Palestijns gebied. De Roemeense organist Felician Roşca geeft op 27 oktober het afsluitend concert in de St.-Catherinakerk in Bethlehem, eveneens in Palestijns gebied.

Israëliërs kunnen naar de kerkorgels luisteren in de St.-Petruskerk in Jaffa, de Basiliek van de Aankondiging in Nazareth en de St.-Saviourkerk in Jeruzalem. Ook zijn er concerten in Jordanië en Griekenland.

Internationaal bekende musici bespelen de orgels. Volgens de website van het festival is het evenement ook bedoeld om het onderhoud van orgels en de studie van kerkorgels te promoten.

Het Terra Sancta-orgelfestival is volgens de organisatoren ook een manier om de aanwezigheid van christelijke gemeenschappen in het Midden-Oosten en in landen van de Levant onder de aandacht te brengen.

Dit jaar maakt het Terra Sancta-orgelfestival deel uit van de festiviteiten ter gelegenheid van het feit dat de franciscanen 800 jaar geleden in Palestina arriveerden.

Palestijnse organist droomt van een orgelschool in Jeruzalem

>>tsorganfestival.org