Nederlandse Muziekprijs voor tenor Peter Gijsbertsen

beeld via YouTube

De Nederlandse tenor Peter Gijsbertsen krijgt de Nederlandse Muziekprijs.

Dat maakte het Fonds Podiumkunsten maandag bekend. De Nederlandse Muziekprijs is de hoogste onderscheiding die door het Fonds Podiumkunsten, namens de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, aan jonge getalenteerde musici wordt toegekend.

Minister Van Engelshoven reikt Gijsbertsen de prijs uit op donderdagavond 8 november na afloop van het concert dat Gijsbertsen geeft in de Pleinzaal van het Theater aan de Parade in ’s-Hertogenbosch.

Tenor Peter Gijsbertsen (Hardenberg, 1983) studeerde in 2006 cum laude af aan het Utrechts Conservatorium, waar hij studeerde bij Harry Peeters. In 2007 werd hem de John Christie Award toegekend door het Glyndebourne Festival en in 2012 won hij drie prijzen tijdens het Internationaal Vocalistenconcours ’s-Hertogenbosch, waaronder de Liedprijs.

De commissie die bepaalt wie de Nederlandse Muzeikprijs krijgt, bestaat uit Ed Spanjaard (voorzitter), Candida Thompson, Claron McFadden, David Kuyken, John Gilhooly, Olivier Patey, Richard Wigley, Marcel Mandos en Bart Visman. Over Gijsbertsen zegt de commissie: „Wij zijn onder de indruk van de klankrijkdom van zijn stem. Zijn uitvoeringen blinken uit in warmte, helderheid en verstaanbaarheid met veel aandacht voor tekst en muzikaal detail. Hij beschikt over een breed spectrum aan emoties – van intimiteit tot passie en van twijfel en tederheid tot woede.”

Prijswinnaars van de Nederlandse Muziekprijs volgen een studietraject waarin de persoonlijke muzikale ontwikkeling centraal staat. Er wordt tijdens de studie onder andere gewerkt met de beste musici uit binnen- en buitenland. Het studietraject telt meerdere kandidaten. De commissie Nederlandse Muziekprijs adviseert, na afloop van het traject aan de raad van bestuur van het Fonds Podiumkunsten of de prijs kan worden toegekend.

Eerdere prijswinnaars van de Nederlandse Muziekprijs waren onder andere vocalisten Jard van Nes, Geert Smits, Christianne Stotijn en Henk Neven, pianisten Hannes Minnaar en Ronald Brautigam, harpisten Remy van Kesteren en Lavinia Meijer, cellisten Pieter Wispelwey en Quirine Viersen, violisten Janine Jansen, Liza Ferschtman en Maria Milstein.