Musicus en conservatoriumdirecteur Ton Hartsuiker overleden

Musicus, muziekpedagoog, radiopresentator en conservatoriumdirecteur Ton Hartsuiker is vrijdag 8 mei op 81-jarige leeftijd overleden.

Dat meldde De Volkskrant dinsdag. Hartsuiker kreeg zijn opleiding als pianist aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, maar specialiseerde zich tegelijk als muziekpedagoog.

Hij was een warm pleitbezorger van moderne klassieke muziek van na de Tweede Wereldoorlog, als uitvoerende en lector en in programmatoelichtingen. Voor de radio presenteerde hij 22 jaar lang –van 1969 tot 1991– het programma ”Musica Nova”, waarin hij klassieke muziek uit de 20e eeuw besprak.

Als docent was Hartsuiker verbonden aan het Rotterdams conservatorium en het Twents conservatorium, waarna hij in 1979 directeur werd van het Utrechts conservatorium. Vanaf 1993 tot aan zijn pensionering in 1998 vervulde hij die functie aan het Amsterdams conservatorium. Bekende leerlingen van hem zijn onder anderen de componisten Guus Janssen en Joey Roukens en de pianisten Arthur Jussen, Christiaan Kuyvenhoven en Ralph van Raat.


Lees ook:

De langzame acceptatie van avant-garde – interview met Ton Hartsuiker (Reformatorisch Dagblad, 10-07-1998)

Weer vleugel in de directiekamer – interview met Ton Hartsuiker (Reformatorisch Dagblad, 10-09-1993)