Recensie: Kurios Klarinetkwartet

”Heerlijk” is de titel van de nieuwste cd van het Kurios Klarinetkwartet, dat bestaat uit vier musici uit ons eigen land: Judith van der Plas, Tineke van der Meulen, Boukje Musch en Peter Koetsveld. Allen beroepsmusici die elkaar vonden in deze samenstelling en daar regelmatig optredens mee hebben. Het ensemble bespeelt twee besklarinetten, een esklarinet en een bas­klarinet. Dat geeft hoogte en diepte aan de klank.

Voor klarinetkwartet is weinig originele muziek geschreven, zeker niet van grote componisten zoals Bach, Mozart, Beethoven en Mahler. Om toch luisterbare muziek te spelen wordt daarom gekozen voor het uitvoeren van arrangementen. Dat resulteert op deze cd in een repertoire dat wel heel erg varieert. Eerst is ruim 33 minuten lang een overigens smaakvol omgewerkt strijkkwartet van Mozart te beluisteren. Echter, na een stilte van te weinig seconden springt de cd ineens naar muziek van Debussy, om vervolgens via werkjes van de Hongaar Ferenc Farkas (met opvallende volksdansritmes die het Hongaarse plattelandsleven uitbeelden), de Amerikaan Mike Curtis (met op deze cd die zo typische klarinet-scheurende klezmerklank) en de Belg Peter Verdonck (hedendaags) af te sluiten met 51 seconden Bach: een koraal uit de Johannes Passion.

Het is wat erg breed, maar dat is niet storend. De cd is in dit geval waarschijnlijk een goede representatie van de muziek die het kwartet op concerten speelt: een beetje klassiek, een beetje volksmuziek en een beetje eigenwijs, net zoals de verpakking van de cd. De uitvoeringen klinken technisch en muzikaal prima en met het laatste werkje van Bach wordt God de eer gegeven (soli Deo gloria), iets wat het kwartet ook wil onderschrijven.

HEERLIJK – Kurios Klarinetkwartet; Kurios (001-2011); € 17,99 (incl. verzendkosten); bestellen: bedrag overmaken op girorekening 5110028 t.n.v. A. C. van der Meulen te Zeist; meer informatie: www.kuriosklarinetkwartet.nl

Allegro uit Quartetto no. 18 K. 464 (Mozart/Paolo Leva)

Kurios Klarinetkwartet

A Klezmer Wedding (M. Curtis)

Kurios Klarinetkwartet

"Ach, grosser König", uit Johannes Passion (Bach)

Kurios Klarinetkwartet