Festival Oude Muziek in het teken van Habsburgers

Tijdens het Festival Oude Muziek, dat van 29 augustus tot en met 7 september in de Utrechtse binnenstad plaatsheeft, staat het familiegeslacht van de Habsburgers centraal.

Het festival wordt „één grote ontdekkingstocht door het Oostenrijkse en Boheemse repertoire”, schrijft festivaldirecteur Xavier Vandamme in de festivalgids. „Het is muziek met een gouden randje, zoals het keizerlijke muziek betaamt.” Vandamme spreekt van het „bonte, kosmopolitische karakter” van deze muziek. „Maar wat het meest opvalt, is de verfijning en de niet te imiteren zwierige flair.” Sleutelcomponisten zijn Heinrich Isaac, Philippus de Monte, Heinrich Ignaz Franz Biber, Johann Joseph Fux en Jan Dismas Zelenka.

Het programma omvat meer dan 200 concerten en diverse dans- en zangworkshops. The Juilliard School, een conservatorium voor uitvoerende kunsten in New York, is ”conservatoire in residence”. Twee musici met hun ensembles zijn ”artist in residence”: de violist en ontginner van onbekend Oostenrijks repertoire Gunar Letzbor met zijn ensemble Ars Antiqua Austria, en Václav Luks met zijn Collegium 1704. Met een serie met de nieuwe generatie „klaviertijgers” en het Van Wassenaer Concours is er veel aandacht voor jong talent.

Het „grote evenement” wordt de heropening van TivoliVredenburg (vanaf 21 juni), dat met vijf zalen en foyer ook het centrum van het Festival Oude Muziek wordt.

Meer informatie: www.oudemuziek.nl