De Vriend neemt afscheid van Orkest van het Oosten

Jan Willem de Vriend. beeld Bud Fenker

Jan Willem de Vriend neemt komend weekend met drie concerten afscheid als chef-dirigent van het Orkest van het Oosten.

Met het gezelschap dat hij sinds 2006 leidde, maakt De Vriend (54) een ‘tournee’ langs de vaste speelplaatsen van het orkest: Enschede (19 mei), Zwolle (20 mei) en Deventer (21 mei). Op het programma staat muziek van Mendelssohn (Ouverture ”Die Hebriden”), Bruch (Schotse Fantasie voor viool en orkest) en Schubert (Symfonie nummer 9). Als solist treedt violist Carla Leurs op.

Begin 2016 werd bekend dat De Vriend, die in 2006 Jaap van Zweden opvolgde, weg zou gaan bij het Orkest van het Oosten. De aankondiging volgde na een onzekere periode voor het orkest. Het vertrek van De Vriend zou te maken hebben met „een nieuwe situatie die vraagt om herbezinning op de ontwikkeling van het orkest en de rol van de chef-dirigent daarin”, aldus interim-directeur Bart van Meijl destijds.

Vorig jaar zomer werd bekend dat de Nederlandse dirigent Ed Spanjaard (68) met ingang van het seizoen 2017-2018 is benoemd tot vaste dirigent van het Orkest van het Oosten.

De Vriend is intussen als vaste dirigent verbonden aan het Residentie Orkest. Hij werd bekend als oprichter en artistiek leider van het Combattimento Consort Amsterdam, dat in 2014 zijn activiteiten beëindigde.

Meer informatie: www.ovho.nl
Klik voor een filmpje over het afscheid van De Vriend.