Vegetarische worst dankzij Konrad Adenauer

Uitvindingen WOI
Adenauer (links) met de Amerikaanse president Kennedy. beeld EPA

Geestelijk vader van de vegetarische worst en de eerste bondskanselier van West-Duitsland. Konrad Adenauer (1876-1967) mocht beide zaken op zijn ellenlange staat van dienst zetten.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog wordt de rooms- katholieke Adenauer burgemeester van Keulen. Hij ziet hoe de stadsbevolking lijdt door voedselgebrek. Om de nood enigszins te lenigen bedenkt hij de vegetarische worst. De ”worst zonder vlees” wordt later in verbeterde versies in veel landen populair.

Adenauer vindt nog meer uit, maar die vindingen komen niet op de markt of worden in elk geval geen succes. Het betreft onder meer een elektrische insectendoder, allerlei tuingereedschap en hulpmiddelen voor in de keuken.

Adenauer krijgt de meeste bekendheid als politicus. Van 1917 tot 1933 en in 1945 is hij burgemeester van Keulen. Hij werpt zich op als tegenstander van Hitler en wordt meerdere keren gevangengenomen.

In 1949 wordt Adenauer met een krappe meerderheid gekozen als bondskanselier van West-Duitsland. Hij bekleedt dat ambt tot 1963. Vanwege zijn hoge leeftijd staat hij bekend als ”de oude”. De bondskanselier weet te regelen dat de regering van West-Duitsland zich vestigt in het relatief kleine Bonn, een stadje dicht bij Keulen, waar Adenauer woont.