Triodos: Nederland wil andere economie

beeld ANP, Freek van den Bergh
2

Meer dan 80 procent van de Nederlanders vindt dat het herstel van de economie niet alleen moet gaan over economische groei maar vooral over het welzijn van de bevolking. Dat meldde de Triodos Bank maandag.

Volgens de ‘groene’ bank fixeert het kabinet zich teveel op het behoud van de huidige economische activiteit. Uit een onderzoek onder bijna 1200 Nederlanders bleek dat bijna 70 procent vindt dat het kabinet duurzame en sociale voorwaarden moeten stellen aan coronasteun aan bedrijven.

Van driekwart mag de staatsschuld best oplopen, mits dit leidt tot een toekomstbestendigere economie. De CO2-taks voor bedrijven kan op steun rekenen van 48 procent van de ondervraagden, 23 procent steunt het niet.

„De coronacrisis heeft de tekortkomingen van ons huidige economische systeem genadeloos blootgelegd”, zegt Hans Stegeman van Triodos Investment Management. „Nu alles op alles te zetten om zo snel mogelijk terug te keren naar de oude situatie zou buitengewoon kortzichtig en op lange termijn desastreus kunnen zijn. Dit is het moment voor een transitie naar een duurzamer samenleving, vooral ook omdat de overheid dit moment al heel veel gemeenschapsgeld in de economie stopt.”

Volgens Stegeman laat het Triodos-onderzoek duidelijk zien dat een meerderheid van de Nederlandse bevolking een duurzamer en eerlijker herstel wil waarbij de economie, klimaat en sociaal welzijn met elkaar in evenwicht zijn. „Ik zou het kabinet daarom willen oproepen om bij hun herstelplannen meer oog te hebben voor deze bredere context.”