Herfst komt op gang bij zomerse temperaturen

Herfst op de Posbank bij Rheden. beeld ANP, Remko de Waal

De weerkundige herfst begint vrijdag, maar in de natuur lijkt het najaar al te zijn gestart. Vruchten vallen vroeg van bomen en struiken en de eerste bladverkleuring en -val komt vroeg op gang. Tegelijkertijd raken diverse voorjaarsbloeiers opnieuw in bloei.

Dat meldt de site Nature Today van de Wageningen University.

In de natuur lijkt de herfst al te zijn begonnen, gezien de verschijnselen bij bomen en planten. Bij diverse boomsoorten beginnen bladeren te verkleuren en van de takken te vallen. Een Apeldoornse kastanjeboom in droge bodem is bijna al zijn bladeren al kwijtgeraakt.

In de botanische tuin Belmonte in Wageningen laten de esdoorns „overduidelijk zien welk seizoen er op de agenda staat, met een schitterende combinatie van rode, oranje, gele en groene bladeren”, aldus de site. Deze bomen verkleuren normaal gesproken al vroeg, maar dit jaar zet de verkleuring opvallend vroeg in.

Verkleurende berken

Berken beginnen als een van de eerste boomsoorten met bladverkleuring en -val. Normaal treedt de verkleuring pas in de tweede helft van september in. Dit jaar is dat bij veel berken al eerder begonnen, constateert De Natuurkalender in Wageningen.

Van een berkenboom in de natuurtuin achter het Lumengebouw van Wageningen University bleek begin deze maand zo’n vijfde van de bladeren te zijn verkleurd. De afgelopen dagen kwamen er niet veel gele bladeren bij, terwijl de verkleurde bladeren eraf vielen. Daardoor liep het percentage bladverkleuring terug tot 6. Ook de beuken kleuren al op veel plaatsen lichtgeel. Bij beuken begint de bladverkleuring normaal gesproken rond 20 september. Als de bladverkleuring in augustus start, is dat zeer vroeg.

Vorstnachten

Het is niet helemaal duidelijk wat de oorzaak is van de vroege start van de herfst, aldus de site. Waarschijnlijk is het een combinatie van een vroege start van het groeiseizoen door de uitzonderlijk zachte maand maart en een aantal nachten met vorst in het voorjaar.

Vervolgens was het tot half juni extreem droog, waarna een natte tot zeer natte zomer volgde. De combinatie van vroege bloei en hoge temperaturen in de afgelopen maanden zorgde voor een vroege rijping van vruchten. De afgelopen twee weken begonnen op veel plaatsen de eikels te vallen. Vroeger was de laatste week van september normaal.

Daarnaast komen voorjaarsplanten als de wilde lijsterbes en rododendron weer in bloei. Mogelijk gaan de komende weken meer planten en bomen bloeien.

De Natuurkalender beveelt een app aan waarmee met een smartphone regelmatig op vaste punten foto’s kunnen worden gemaakt van de verkleuring van bomen, struiken of landschappen. Deze GrowApp kan zo de veranderingen door de herfst in de natuur in beeld brengen.

growapp.today