Suikers, melk en chocola verergeren acne

Onderzoekers brengen consumptie van ten minste drie glazen melk per dag in verband met acne. beeld ANP, Lex van Lieshout

Mensen met acne consumeren vaker meer zuivelproducten, frisdrank, koek, chocola en snoep dan mensen zonder de huidaandoening. Dit suggereert dat deze voedingsmiddelen bijdragen aan het ontstaan van acne.

Ook zijn mensen met acne vaker blootgesteld aan luchtvervuiling en stress dan personen met een gezonde huid. Dat blijkt uit onderzoek onder 6700 deelnemers uit zes verschillende landen in Europa, Noord- en Zuid-Amerika. De resultaten werden vorige maand gepresenteerd op een internationaal congres in Madrid.

Al langer was bekend dat consumptie van suikerrijke voeding en het drinken van drie of meer glazen melk per dag de symptomen van acne verergeren. Ook bepaalde medicatie en cosmetica kunnen daaraan bijdragen.

Wereldwijd lijdt een op de tien mensen aan acne, waarmee de aandoening op de achtste plaats staat van meest voorkomende ziektes. Vanwege zijn zichtbare aard heeft acne een grote impact op de kwaliteit van leven en het zelfvertrouwen van een patiënt. Mensen die lijden aan acne zijn vaker angstig, voelen zich vaker eenzaam en hebben minder baankans dan gemiddeld.