Geheimen van overgang ontrafeld

ROTTERDAM (ANP) – In de toekomst kan de menopauze mogelijk worden gestuurd, waardoor het voor vrouwen die bijvoorbeeld vroegtijdig onvruchtbaar zijn toch mogelijk is om kinderen te krijgen. Een groep onderzoekers onder leiding van het Erasmus Medisch Centrum maakte maandag bekend een deel van het geheim achter de vruchtbare periode van vrouwen te hebben ontrafeld, onder meer in het DNA.

Naast de mogelijke sturing van de overgang ontdekten de onderzoekers ook dat inzicht in de periode van de menopauze leidt tot betere inschatting in het ontstaan van ouderdomskwalen als botontkalking en hart- en vaatziekten. Een verband daartussen was in eerder onderzoek al gelegd.

Vrouwen die eerder in de overgang komen, hebben meer kans op ouderdomsziekten. Ongeveer één op de honderd vrouwen heeft last van een (te) vroege overgang. Vrouwen die juist op latere leeftijd de menopauze ondergaan, hebben juist weer een verhoogde kans op het krijgen van borstkanker. De resultaten van het onderzoek kunnen mogelijk in de toekomst helpen bij het tegengaan van die kwalen en ziekten.