Farmabedrijf Allergan haalt borstimplantaten van de markt

beeld iStock

Het Ierse farmaceutische bedrijf Allergan heeft de verkoop van zogeheten getextureerde borstimplantaten in Europa gestaakt. Juist dit type siliconenprotheses is ook in Nederland veel gebruikt, omdat het ruwe oppervlak verklevingen van weefsels tegengaat.

Allergan ging tot actie over op verzoek van de Franse toezichthouder op geneesmiddelen ANSM. Bestaande voorraden in Europa zijn teruggeroepen. De Franse inspectie voor de volksgezondheid adviseerde artsen eerder dit jaar al om dit type borstimplantaten niet meer te gebruiken. Ze zouden stoornissen in het afweersysteem en een vorm van lymfeklierkanker kunnen veroorzaken. De kans daarop is volgens de inspectie wel zeer klein. Allergan is het niet eens met het besluit van de inspectie, maar zegt wel volledig mee te werken. Volgens het bedrijf is er geen direct gezondheidsrisico vastgesteld voor vrouwen met de betreffende implantaten.

Kans op kanker klein

Het RIVM stelt in een reactie dat de kans dat iemand lymfeklierkanker krijgt als gevolg van deze implantaten heel klein is. „Deze zeer zeldzame vormen van kanker lijken bij allerlei implantaten voor te kunnen komen, bijvoorbeeld ook bij een ingebracht metalen plaatje”, aldus een woordvoerder.

De gezondheidsinspectie toont zich ook niet vreselijk ongerust: „We willen benadrukken dat er geen nieuwe veiligheidsrisico’s zijn”, zegt een woordvoerster. „Verwijdering van implantaten is niet nodig. Vrouwen met vragen kunnen contact opnemen met hun arts.” Op dit moment ontbreekt bepaalde informatie in de technische documentatie bij het product. Hierom zijn de verlopen CE-keurmerken voor de implantaten niet verlengd. Ook zou Allergan onvoldoende hebben onderbouwd waarom de baten van deze borstimplantaten voldoende opwegen tegen de risico’s. „Het bedrijf krijgt drie maanden om dit beter te onderbouwen. Daarna volgt een nieuwe beoordeling.” De gladde implantaten van het bedrijf zijn wel goedgekeurd. Ongeveer 200.000 Nederlandse vrouwen hebben borstimplantaten, meestal getextureerde exemplaren.