Recept: oranje bokkenpootjes

beeld RD

Bokkenpootjes stonden niet hoog op mijn prioriteitenlijstje. De hard-knapperige koekjes met een plakkerige vulling van plantaardig vet –de versie die je in de supermarkt koopt– heb ik nooit bijster aantrekkelijk gevonden.

Toen er voor deze dag „iets oranjes” moest komen, dacht ik grappig genoeg al snel aan bokkenpootjes. De bokkenpoot is namelijk een oer-Hollands koekje, een beetje vergeten en verguisd ook wel. Ik wist bijna zeker dat hij zelfgebakken heel anders zou uitpakken dan de winkelvariant. (Dat klopte. Niks hardknapperig, maar zacht en lekker taai.)

Bovendien is het een koekje waarop je gemakkelijk kunt variëren. De oorspronkelijke vulling van abrikozengelei verving ik door sinaasappelgelei, die een nog koninklijker imago heeft. Ik maakte ook een variant met botercrème. Voor de oranje touch ging er wat sinaasappelschil in: als je een koekje versiert met oranje chocola, moet-ie natuurlijk ook oranje smaken.

Trouwens, ik ben niet zo van de kleurstoffen. Maar omdat ik veel soorten had liggen (met dank aan een proefjesfeestje ter ere van zoons verjaardag vorig jaar) maakte ik een uitzondering. Witte chocolade kleur je het best met kleurstof op oliebasis, maar de tubes kleurstof die je bij de bakproducten kunt vinden, doen het ook heel aardig. Gewoon witte uiteinden zijn natuurlijk ook prima. Of ga voor pure chocola.

Oranje bokkenpootjes

Ingrediënten: 3 eiwitten (100 g), 50 g fijne kristalsuiker, 95 g amandelmeel en 95 g fijne kristalsuiker, 20 g bloem, evt. amandelschaafsel, voor de vulling: pot sinaasappeljam (Bonne Maman) óf 100 g roomboter, 100 g poedersuiker, schil van 1 sinaasappel, voor de afwerking: 200 g witte chocolade (of puur of melk), evt. kleurstofstiften.

Bereiding:

Zorg voor een vetvrije kom (tip: wrijf in met wat citroensap). Klop de eiwitten met een elektrische mixer, doe beetje bij beetje de 50 gram suiker erbij. Klop door tot er een stevig schuim ontstaat.

Verwarm de oven op 180 graden Celsius. Meng het amandelmeel met de 95 gram suiker. Zeef de bloem erboven en roer door elkaar. Spatel dit droge mengsel voorzichtig en in gedeelten door het eiwitschuim.

Doe het mengsel in een spuitzak en spuit met een glad spuitmondje (doorsnede 1 à 1,5 centimeter) strepen beslag van ongeveer 6 centimeter op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi ze eventueel met amandelschaafsel. Bak ze gaar in ongeveer 15 minuten. Laat de koekjes afkoelen en steek ze los met een (palet)mes.

Maak intussen de vulling. Voor de geleivulling: druk de jam door een zeef en doe in een pannetje met twee à drie eetlepels water. Roer los, laat rustig indikken tot een geleiachtige substantie. Voor de botercème: zorg dat de boter op kamertemperatuur is, of nog iets warmer (zet de boter bijvoorbeeld kort in de magnetron). Klop boter en suiker tot een lichtgele, romige massa. Voeg de sinaasappelschil toe.

Zoek steeds twee qua vorm mooi passende koekjes. Bestrijk een ervan dun met vulling en leg de tweede erop. Smelt de chocolade au bain marie (kleur naar wens met vloeibare rode en gele levensmiddelenkleurstof). Doop beide uiteinden van elk koekje in de chocola en laat uitharden.