Ontsnappen aan de keukentafel

beeld Pieter Beens
8

Na de escaperoom op een obscuur industrieterrein kun natuurlijk ook ontsnappen aan je keukentafel of zelfs op de bank. Leuk voor tussendoor en handig als je een echte escaperoom toch te spannend/griezelig/vreemd vindt.

Escape Room – The Game

Categorie: spel

Leeftijd: 16+

Aantal spelers: 3-5

Prijs: € 29,95

Producent: Identity Games

Bijzonder: Winnaar Speelgoed van het jaar 2016

Gespannen buigen we ons over de plattegrond. De timer is zojuist gestart en we hebben 60 minuten om uit de gevangenis te ontsnappen. Gaat het lukken?

Escape Room – The Game kan gewoon aan tafel worden gespeeld, maar roept hetzelfde gevoel op als een echte escaperoom: spanning, sensatie en ontsnappingsdrang. De speldoos bevat vier spellen op verschillende niveaus. Bij elk spel horen enveloppen met opdrachten en aanwijzingen. Een speciale ”hint decoder” bevat tips voor als je er even niet uitkomt. Raadsels moeten worden opgelost met de ”chrono decoder”, die verschillende coderingsmethoden bevat – goed voor veel denkwerk. Bij een verkeerd antwoord gaat er een minuut van je resterende tijd af. De druk om goed te antwoorden is dus hoog.

Uiteindelijk staan we met ruim 50 minuten weer ‘buiten’. Opgelucht halen we adem. Ook al was de omgeving heel vertrouwd, de drang om te ontsnappen was er niet minder groot om.

Wie de smaak te pakken heeft en alle vier de ”escape games” uitspeelt, kan verder met verschillende uitbreidingssets. Er is zelfs een variant waarbij een virtual reality-bril moet worden gebruikt. De prijs –€ 14,95 voor een uitbreidingsspel dat je maar één keer speelt– is wel hoog, maar nog altijd lager dan de toegangkaartjes voor een echte escaperoom.

Pocket Escape Room

Categorie: spel

Leeftijd: 12+

Aantal spelers: 1-6

Prijs: € 10,95

Producent: 999 Games

Een undercoveragent heeft je uitgekozen voor een geheime missie. Londen wordt bedreigd en het is aan jou om het probleem op te lossen. De opdracht: vind vier apparaten op een geheime locatie en maak ze voor middernacht onschadelijk. Je hebt 60 minuten de tijd.

Pocket Escape Room is een spel dat je overal kunt spelen, tot in de trein toe. Het spel bestaat uit een reeks kaarten met daarop raadsels, informatie en opdrachten. De kaarten zijn voorzien van een nummer en liggen op volgorde. Elke kaart bevat handige aanwijzingen: aan de onderkant staat aangegeven of je een kaart moet omdraaien of bestuderen, zodat je precies weet wat je moet doen.

De kaarten zijn groot, stevig, kleurrijk en duidelijk, waardoor je het spel gemakkelijk kunt spelen. De raadsels liegen er echter niet om.

Pocket Escape Room is leuk voor iedereen die op een andere manier escaperooms wil verkennen. De prijs is gunstig en er zijn diverse thema’s. Omdat het spel al vanaf één persoon kan worden gespeeld, is het ook leuk voor iedereen die gewoon even alleen z’n hersenen wil laten kraken.

Codex Enigmatum

Categorie: boek

Leeftijd: geen leeftijd, wel kennis en inzicht vereist

Aantal spelers: 1+

Prijs: $ 17,95 (ca. € 16)

Producent: Innovario

Codex Enigmatum heet een „uniek en excentrisch puzzelboek” en daarmee is niets te veel gezegd. Het puzzelboek werd ontworpen door een zuiderbuur en verscheen eerder dit jaar. Het is geen escaperoomboek zoals andere: lezers hebben alle tijd en hoeven zich niet in 60 minuten een weg naar buiten te banen. De unieke raadsels lijken echter veel op de breinbrekers die je in een gemiddelde ontsnappingsruimte tegenkomt. Wie zich wil voorbereiden op een bezoekje aan een echte escaperoom, kan dit boekje dan ook gebruiken om op te warmen.

Codex Enigmatum is nog niet te koop via Nederlandse webwinkels, maar kan wel worden aangeschaft via Amazon.com.

Exit Het Spel – Evacuatie van de Noordpool

Categorie: spel

Leeftijd: 12+

Aantal spelers: 1-4

Prijs: € 14,95

Producent: 999 Games

Je bent lid van een onderzoeksteam op de Noordpool. Plotseling gaat het evacuatie-alarm af. Je wilt nog ontsnappen, maar de deur is al vergrendeld. Gelukkig ligt er een notitieboek met aanwijzingen, maar er is maar weinig tijd.

De Exit-spellen zijn handzaam en bestaan –net als Pocket Escape Room– uit kaarten met opdrachten. Spelers moeten eerst de spelregels doornemen voordat ze mogen beginnen. Daarna moeten ze met behulp van het notitieboek en de decodeerschijf 24 raadsels oplossen. Het spel bevat ook ”uitzonderlijke delen”, maar die mogen pas gebruikt worden als dit uitdrukkelijk wordt aangegeven.

Omdat er geen timer of klok aanwezig is, moeten gebruikers zelf de tijd in de gaten houden. Beantwoord je een raadsel verkeerd, dan moet je zelf alle opties nog eens overwegen en opnieuw op zoek gaan naar het juiste antwoord. Elk goed opgeloste raadsel leidt tot nieuwe raadsels. Wie vastloopt, kan gebruik maken van de hulpkaarten: ”Tip 1” geeft aan welke raadselkaarten je nodig hebt voor de oplossing, ”Tip 2” heeft een concrete aanwijzing en ”Oplossing” heeft de oplossing. Zo ver laat je het natuurlijk niet komen.

Exit – Het Spel kent verschillende varianten met verschillende niveaus. Niet elk thema is geschikt voor christelijke spelers.

Escape Game – Lucky Luke

Categorie: boek

Leeftijd: 8+

Aantal spelers: 1+

Prijs: € 17,50

Producent: Luitingh-Sijthoff

Nadat in 2007 in Japan de eerste escaperoom zijn deuren opende, werd het concept al snel overgenomen in Frankrijk. De Franse ‘escaperoomers’ van het eerste uur besloten later hun ervaring in te zetten om escaperoomboeken te maken. Het leverde onder meer Escape Game – Lucky Luke op. Het boek bevat drie verschillende ‘escaperooms’ met avonturen in het Wilde Westen. Help de gebroeders Dalton te ontsnappen en zorg dat stripfiguur Lucky Luke zijn missies volbrengt.

Net als bij veel spellen krijg je per avontuur 60 minuten om te ontsnappen. Raadsels en afbeeldingen geven hints over de bladzijden die je dichter bij de ontsnapping brengen. Daarmee is het boek geen ‘lineair’ boek: je leest het niet van voren naar achteren, maar springt heen en terug tot je de oplossing hebt bereikt. Soms moet er in het boek worden gevouwen en sommige raadsels moeten met een pen of potlood worden ingevuld. Daarmee is het boek eigenlijk alleen geschikt voor eenmalig gebruik, tenzij je probeert de bladzijden intact te laten. De hints achter in het boek helpen lezers die helemaal vastlopen.

De stripfiguren zullen niet alle RD-lezers kunnen bekoren. Het boek is echter uitdrukkelijk geen stripverhaal.

Escape Puzzle

Categorie: puzzel

Leeftijd: 12+

Aantal spelers: 1+

Prijs: € 16,99

Producent: Ravensburger

Een escaperoompuzzel, die hadden we nog niet!

Vorig jaar verscheen bij Ravensburger de eerste puzzel die je hersenen moet laten kraken. De opdracht: puzzelen, raden en oplossen.

Puzzelaars worden meegesleept door een geheimzinnige illustratie. Professor Gamomeus van de sterrenwacht is opgepakt door de geheime dienst, maar heeft een brief voor je achtergelaten. Aan jou de taak om zijn werk voort te zetten. In de puzzeldoos zitten 759 raadselachtige stukjes, een handleiding en een omslag met de oplossing. Die oplossing is zorgvuldig opgeborgen, zodat er genoeg te denken overblijft.

Wie denkt dat de puzzel eenvoudig kan worden opgelost, heeft het mis. De illustratie op de doos is namelijk niet het motief van de puzzel. Tijdens het maken van de puzzel komen spelers zes raadsels tegen die ze moeten oplossen. Hulp vragen is er niet bij, maar via een QR-code in de handleiding zijn er toch wat hints te krijgen. De definitieve oplossing zit in de gesloten envelop. Die mag dus niet worden geopend.

Een spannende en leuke aanvulling op alles wat er al te koop is. Ravensburger bracht nog meer puzzels uit in deze serie, maar de meeste ervan hebben occulte thema’s.

Escape Room Puzzles

Categorie: boek

Leeftijd: 12+

Aantal spelers: 1+

Prijs: € 18,99

Producent: Carlton Books Ltd.

Bijzonderheden: Engels

Escape Room Puzzles is een puzzelboek zoals er maar weinig zijn. Het fraai vormgegeven boek heeft één verhaallijn met tien verschillende ‘escaperooms’. Jij –de lezer– bent journalist en kwam een geheimzinnige firma op het spoor. Een vriend van je is door de firma opgepakt en nu moet jij hem helpen ontsnappen. Daarna wil je natuurlijk het naadje van de kous weten, dus duik je steeds dieper in de geheimzinnige multinational. Natuurlijk zijn er veel raadsels die je moet oplossen om verder te komen. Die raadsels zitten goed in elkaar en vereisen het nodige denkwerk. Lastig is wel dat je soms bladzijden moet omvouwen of in het boek moet puzzelen: daardoor is het boek maar een keer te gebruiken. Dat de voertaal Engels is, maakt het er niet gemakkelijker op. Toch is het boek goed te doen voor jongeren die het Engels goed beheersen. Het is ook fijn dat het taalgebruik netjes is en er geen occulte of duistere thema’s worden behandeld. Daarmee is het puzzelboek een aanrader voor iedereen die alles uit de kast wil halen – op de bank.

Mission: Escape

Categorie: spellen

Leeftijd: 7+

Aantal spelers: 1+

Prijs: € 19,99

Producent: Goliath

Mission: Escape is speciaal gericht op jonge kinderen. Het spel bestaat uit een timer die je zelf kunt instellen, een decoder om vragen te beantwoorden en een sleutelkooi. Daarnaast zijn er 45 kaarten met raadsels. Jonge spelers moeten de sleutel uit de sleutelkooi zien te halen en daarna raadsels oplossen om een andere deelnemer te bevrijden. Samenwerking is geboden, want in je eentje is het een hele kluif om de sleutels te vinden.

Voordat het spel wordt gespeeld, moeten de spelregels goed worden doorgelezen. Die zijn namelijk een beetje ingewikkeld – verkeerde uitleg leidt later in het spel al gauw tot verwarring. De raadsels zijn niet heel moeilijk, waardoor het spel voor een groot publiek toegankelijk is. Ook fijn: de timer kan naar eigen inzicht worden ingesteld, waardoor kinderen met een korte spanningsboog ook aan hun trekken komen. De ervaring leert dat kinderen na een keer spelen niet snel genoeg van het spel kunnen krijgen. Dat is fijn, want omdat er voor een ontsnapping maar drie raadselkaarten nodig zijn, kan het spel in theorie vijftien keer worden gespeeld.