Krekels en meelwormen op het menu

beeld Geertje Bikker-Otter
5

Op zich ben ik niet vies van experimenten in de keuken. Maar krekels of meelwormen op je bord: je moet ergens een lijn trekken.

Niettemin dacht ik op een dag: doe eens wild, probeer het gewoon een keer. Dat bleek nog knap lastig. Supermarktketen Jumbo kondigde een paar jaar geleden aan producten met insecten in het assortiment op te nemen. Maar als ze al ooit in het schap hebben gelegen, dan zijn ze daar nu in ieder geval weer uit verdwenen. In de webshop van Albert Heijn kun je wel een potje met gevriesdroogde buffalolarven aanklikken –25 gram voor 3,55 euro– maar krijg je vervolgens de melding dat ze tijdelijk niet leverbaar zijn.

Maar de aanhouder wint. De duurzame winkelketen Waar heeft een kast vol producten met insecten: snacks gemaakt van gevriesdroogde krekels en buffalowormen, repen en pasta op basis van wormen. Insecten eten is wel nogal exclusief. Voor een doosje pasta (200 gram) en een doosje krekels (14 gram) betaalde ik ruim een tientje.

Bij de pasta –die tamelijk grof van structuur is en nogal een volkorensmaak heeft– maakte ik als saus gestoofde groenten. Het verwerkte wormenmeel levert de ‘vleescomponent’. De krekels strooide ik als alternatief voor uitgebakken spekjes over een tomatensalade. Ze smaken hartig en hebben een vezelige structuur. Het meisje in de winkel adviseerde namelijk om eerst de kop en de vleugels eraf te halen. Maar nodig is dat niet.

Zomerse insectenpasta

Ingrediënten (voor 2-3 personen):

Voor de pasta: 200 g macaroni rigate van Jimini’s; 1 ui; 1 teentje knoflook; 2 kleine aubergines; 1 courgette; 1 rode puntpaprika; 2 tl Provençaalse kruiden; olijfolie; peper en zout.

Voor de salade: 4 Tasty Tom-tomaten; handje (eikenblad)sla; handje krekels (cricket’s van Jimini’s, salt & vinegar-smaak); olijfolie; azijn; peper en zout.

Bereiding

Snijd de ui in ringen en de aubergine, de courgette en de puntpaprika in blokjes. Hak de knoflookteen fijn.

Doe een flinke scheut olie in een stoofpan. Fruit hierin op matig vuur de ui en de knoflook een paar minuten. Voeg de aubergineblokjes en een snuf zout toe en laat alles ongeveer 5 minuten zachtjes bakken. Voeg daarna de courgette- en de paprikablokjes toe. Laat nog eens zo’n 10 minuten bakken tot alle groenten gaar zijn. Strooi de kruiden over de groenten. Doe het deksel op de pan. Maak de gestoofde groenten eventueel een tijdje van tevoren klaar: dan trekken de smaken beter in. Warm ze dan weer op terwijl de pasta kookt.

Kook de pasta in ruim water gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet de pasta af, maar houd wat kookwater achter.

Roer de pasta, een scheutje kookvocht en eventueel nog wat extra olie door de gestoofde groenten. Breng op smaak met peper en zout.

Was en scheur de sla. Laat de blaadjes uitlekken of sla ze droog. Snijd de tomaten in blokjes. Doe de sla en de tomatenblokjes in een slakom. Maak een dressing van olie, azijn, peper en zout. Maak de sla daarmee aan. Pel de krekels, desgewenst. Strooi vlak voor het serveren een handje krekels over de salade, om ze zo knapperig mogelijk te houden.